UE a alocat 2 mln de euro pentru afacerile moldovenilor ce se întorc de peste hotare

Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Epoch Times
12.12.2014

La Chişinău s-a finalizat astăzi Proiectul "Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova", Uniunea Europeană alocând 2 mln de euro pentru a ajuta moldovenii care se întorc acasă de peste hotare să-şi creeze propriile afaceri, potrivit Moldpres.

Per Lindberg, directorul proiectului, a declarat azi la o conferinţă că aceşti bani au fost cheltuiţi pentru desfăşurarea a doua mari campanii de informare privind traiul şi munca legală în UE. Totodată, a fost elaborat un ghid privind lansarea afacerilor, un nou clasificator al profesiilor în R. Moldova, conform standardelor europene.

În cadrul proiectului, care a durat doi ani şi jumătate, a fost lansat portalul www.din.md. Site-ul oferă moldovenilor reîntorşi în ţară informaţie din domeniile sănătate, educaţie, piaţa muncii, lansarea afacerilor. În acelaşi timp, s-au desfăşurat trei târguri electronice ale locurilor de muncă, care au înregistrat peste 17 mii de vizitatori.

"Portalul www.stagii.gov.md, lansat pentru studenţii moldoveni care învaţă peste hotare, a înregistrat peste 150 de stagii plasate doar în primele două săptămâni de la lansare. Totodată, au fost elaborate standarde ocupaţionale în domeniul construcţiilor, tehnologiilor informaţionale şi transportului", a subliniat Per Lindberg.

Rezultatele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS, anul 2014) au arătat că circa 340 mii de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi peste hotare dintre care s-au reîntors acasă aproximativ o mie de moldoveni, mai notează sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor