UPDATE - Declaraţiile halucinante ale lui Meleşcanu înfurie toată Diaspora

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

UPDATE - "Le mulţumesc celor care fac parte din birourile secţiilor de votare şi s-au prezentat şi lucrează de dimineaţă fără întrerupere. Le mulţumesc alegătorilor care au ascultat sfatul nostru, de a merge de dimineaţă la vot. De dimineaţă au fost extrem de mulţi oameni la vot încă înainte de deschiderea secţiilor. Nu este nimeni vinovat pentru situţia din străinătate. Am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de 3 ori mai mulţi oameni ca în primul tur. E greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi", a declarat Teodor Meleşcanu, la întoarcerea în ţară de la Paris, potrivit B1.ro.

Întrebat despre prelungirea programului în secţiile de votare din Diaspora, Meleşcanu a replicat: "Am trimis propunerea la BEC, care a respins această propunere. Îmi pare foarte rău pentru ei", potrivit Adevărul.

Publicaţia Gândul a transmis, după ce a consultat un judecător al Curţii Constituţionale, că prelungirea programului de votare poate fi făcută doar prin modificarea legii 370/2004, privind alegerea preşedintelui României. Nici BEC, nici MAE nu pot face acest lucru, ci doar Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Declaraţia lui Meleşcanu vine pe fondul unor grave probleme de organizare a alegerilor din Diaspora, unde zeci de mii de români încă stau la cozi gigantice şi îşi aşteaptă rândul la vot. În ciuda numeroaselor semnale de alarmă primite de MAE, care a luat măsuri superficiale pentru a remedia problema apărută încă din turul întâi, inevitabilul s-a produs, astfel că avem de-a face cu o situaţie fără precedent în istoria României.

Duminică, deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a declarat că participarea la vot a românilor de peste graniţe este blocată în mod intenţionat de către MAE, pentru a avantaja PSD, adăugând că familiile din ţară ale cetăţenilor din Diaspora îşi pot "răzbuna" apropiaţii, ieşind să voteze.

"Vorbim în zadar, de luni de zile, explicând că singura soluţie era suplimentarea semnificativă a secţiilor de votare. În schimb, am primit doar minciuni ale unor servanţi politici: alte state nu permit, BEC interzice, sunt de vină elemente provocatoare", a declarat Raetchi.

***

Într-un moment când cozile la care românii din Diaspora aşteaptă să voteze au atins proporţii fără precedent în istoria României, iar starea de revoltă faţă de proasta organizare a alegerilor este evidentă, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, prezent duminică la Paris, unde stau la coadă 5.000 de oameni nemulţumiţi, vine cu o serie de declaraţii absolut halucinante.

"Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine. Prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără niciun fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot", a declarat Meleşcanu, în timp ce oamenii scandau plini de nemulţumire "Jos Comunismul", "Vrem să votăm" sau alte mesaje antiguvernamentale.

Potrivit unui observator de la Paris, la ora actuală votează trei persoane pe minut la o secţie, ceea ce înseamnă că, în acest ritm, vor putea vota doar cu 600 de persoane în plus faţă de turul I, potrivit Mediafax.

"Noi stăm degeaba la coadă aici. Merge cu 10 metri pe oră. N-aveţi nicio scuză să nu ieşiţi la vot. Toţi", a precizat şi Lucian Mîndruţă prezent la faţa locului. La Paris s-au organizat bine să încetinească votul. Cu toate astea, românii stau şi-aşteaptă. Pentru ei, o duminică pierdută la coadă înseamnă cinci ani câştigaţi pentru cei de acasă", a declarat jurnalistul Lucian Mîndruţă, prezent la faţa locului.

Românii care au venit la secţiile de votare în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră, însă o parte din cei care au ajuns cu o oră mai târziu, când numărul persoanelor a crescut semnificativ, nu reuşiseră să voteze nici până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

Meleşcanu le propune o soluţie celor care s-au săturat să stea la coadă în Paris - să încerce să voteze şi la alte secţii, cea mai apropiată fiind cea de la Nancy, la 385 de kilometri depărtare.

"În ultimele două zile a avut loc o operaţiune foarte serioasă de completare şi vreau să subliniez că absolut toate partidele politice, chiar şi cele care nu mai au candidaţi în cursă, au făcut dovadă de bunăvoinţă şi de dorinţa de a ajuta acest proces. Dacă tot suntem la această parte, aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă. Deci cei care doresc cu adevărat să voteze şi pot să facă acest sacrificiu pot să se ducă acolo, mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România", a precizat Teodor Meleşcanu.

În timp ce pe reţelele de socializare plouă cu nemulţumiri şi poze înfăţişând cozile interminabile din Diaspora, ministrul de Externe susţine că nu acesta este cazul:

"Am văzut şi pe reţelele de socializare aprecieri, marea lor majoritate în legătură cu modul exemplar în care funcţionează măsurile de fluidizare a alegătorilor şi în acelaşi timp cu păstrarea tuturor condiţiilor legale pentru ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne