UPDATE - Ponta trimite Corpul de Control "acasă" la Iohannis. Momentul ales ridică suspiciuni

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

UPDATE - Ştirea potrivit cătreia Iohannis ar fi investigat de Corpul de Control al premierul este falsă.

ACL, inclusiv preşedintele ANRP, George Băeşu, a lămurit astăzi această situaţie, demontând dezinformarea grosolană a propagandei anti Klaus Iohannis.

"Pentru informarea corectă a opinie publice, menţionăm că dosarul investigat de Corpul de Control datează din anul 2002, perioadă în care Klaus Iohannis deţinea funcţia de primar al Municipiului Sibiu, dar nu era preşedintele Comisiei pentru retrocedări, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public. Solicitarea din dosarul respectiv a fost făcută pentru restituirea în natură, dar aceasta nu a fost posibilă deoarece pe respectivul teren se aflau deja clădiri ale unui cartier de locuinţe. Prin urmare, dosarul a fost transmis la ANRP pentru acordarea de despăgubiri, ca măsură reparatorie", se mai precizează în comunicat.

***

Inspectorii din cadrul Corpului de Control al Guvernului urmează să desfăşoare verificări în cazul unor retrocedări efectuate la Sibiu în anul 2010, perioadă în care contracandidatul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis, ocupa atât funcţia de primar al oraşului cât şi pe cea de preşedinte al comisiei pentru retrocedări a municipalităţii.

Controlul a început pe 3 noiembrie şi are loc după un alt control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, potrivit B1.ro. Inspectorii ar viza o serie de clădiri şi terenuri retrocedate, printre care şi Palatul Bruckental din Sibiu, între 1 ianuarie 2010 şi 31 decembrie 2010.

Postul Tv al deputatului PSD Sebastian Ghiţă, România Tv, a transmis că inspectorii lui Ponta ar avea suspiciuni legate de unele dosare prin care fie au fost retrocedate proprietăţi în natură, fie foştii proprietari sau cei care au cumpărat drepturile litigioase au fost despăgubiţi financiar.

Dacă va găsi nereguli, Corpul de control va sesiza mai departe organele de anchetă. Raportul se va trimite la instituţiile verificate şi la instituţia competentă într-o astfel de situaţie, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă sau DNA.

În presă s-a ridicat problema momentului ales pentru a face aceste verificări, exact între cele două tururi prezidenţiale.

"Deci acum, cu 11 zile înainte de turul al doilea, primul-ministru foloseşte instituţiile statului împotriva contracandidatului său să verifice fix acum nişte „suspiciuni” asupra unor fapte vechi de 4 ani. Această manevră nu a fost folosită în România în ultimi 24 de ani, nici măcar de către Adrian Năstase, împotriva adversarului politic, chiar înainte de o confruntare electorală cu acesta", scrie jurnalistul Adrian Halpert pe paginadepolitica.ro

Reacţia lui Iohannis

"Chiar în perioada de campanie electorală. Interesant. Nu e niciun fel de problemă, la Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări şi se vor face în continuare. Stau foarte liniştit, ştiu ce este acolo şi nu o să găsească nicio neregulă. Domnul Ponta, candidatul Ponta îl trimite pe prim-ministrul Ponta să trimită Corpul de Control la Primăria contracandidatului, să facă verificări, cu zece zile înainte de turul doi al alegerilor", a precizat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

"Totuşi, parcă lucrurile nu sunt în regulă", a adăugat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne