UPDATE - Procurorul general îi ţine partea şefei CNA, acuzată de corupţie. Narcisa Iorga sesizează CSM

Tiberiu Niţu, Procuror General al României
Tiberiu Niţu, Procuror General al României (Epoch Times România)

UPDATE - Membrul CNA Narcisa Iorga a anunţat că site-ul ziare.com retractează ştirea despre Tiberiu Niţu antepronunţându-se pe cazul Laura Georgescu.

„Ştirea publicată ieri de site-ul ziare.com, conform căreia Procurorul General Tiberiu Niţu a declarat că înregistrările cu Laura Georgescu sunt „neserioase şi puţin credibile” este neadevărată. În urmă cu puţin timp, site-ul a publicat retractarea, fără însă să-şi anunţe din titlu impardonabila eroare. Asta e! Le e ruşine cu greşeala pe care au făcut-o. Au şi motive: au publicat o ştire după ureche. Eu sunt nevoită să retrag demersul de sesizare a CSM împotriva conduitei procurorului general. Nu pentru asta îmi pare rău, ci pentru că un site serios a ajuns să publice o ştire cu asemenea implicaţii fără să o verifice suficient”, a declarat Narcisa Iorga.

Aceasta a adăugat că, în privinţa CNA, merge mai departe. „Împreună cu Valentin Jucan, am să denunţ abuzurile pe care le-a comis Laura Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA. Înregistrările vor trebui analizate. Vom vedea ce vor mai spune Laura Georgescu şi toţi cei care o susţin după expertize şi după declaraţiile angajaţilor CNA în faţa procurorilor. Oricât le-ar fi de frică de ea, în faţa anchetatorilor angajaţii nu vor minţi, iar Laura Georgescu nu le poate impune să împiedce ancheta pentru că ajunge după gratii, precum Dan Radu Ruşanu în cazul ASF”, a precizat Narcisa Iorga.

***

În ciuda înregistrării difuzate de Realitatea TV în care şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, vorbeşte despre şantaj, mită şi recunoaşte că a favorizat postul deputatului PSD Sebastian Ghiţă, România TV, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat miercuri, pentru Ziare.com, ca Parchetul General nu se poate autosesiza în acest caz pentru că înregistrările sunt „neserioase”.

Tiberiu Niţu a susţinut că înregistrările nu întrunesc condiţiile procedurale pentru declanşarea unei anchete. "Modurile de sesizare şi de declanşare a procedurilor penale au foarte multe condiţii pentru a fi considerate serioase, astfel încât organele să-şi asume obligaţia de a cheltui banii statului. Când sunt necredibile şi puţin serioase, nu ne autosesizăm din oficiu", a declarat Tiberiu Niţu.

În ultima vreme au curs în presă înregistrări compromiţătoare pentru Laura Georgescu, însă cea mai notabilă este cea în care şefa CNA vorbeşte despre faptul că îi "acoperă" pe "boul de Ghiţă şi pe România TV", de pe urma cărora doreşte să profite.

"M-a forţat jigodia de Georgică Severin (preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, n.r.) să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de Ghiţă (Sebastian, deputat PSD şi patronul România TV, n.r.) şi pe România TV să-i acopăr şi tu nu profiţi de... aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?", spune Laura Georgescu, conform înregistrării respective.

Ce au în comun atât Tiberiu Niţu, cât şi Laura Georgescu este tocmai apropierea de premierul Victor Ponta. Niţu a fost desemnat în fruntea Parchetului General în 2012, la propunerea directă a lui Victor Ponta, în timp ce şefa CNA, o fostă subalternă de-a premierului în administraţia guvernul Adrian Năstase, a fost desemnată în fruntea instituţiei tot la propunerea şi cu susţinerea Guvernului Ponta.

Tiberiu Niţu a susţinut că înregistrările nu întrunesc condiţiile procedurale pentru declanşarea unei anchete

Membrul CNA Narcisa Iorga a sesizat CSM cu privire la conduita Procurorului General al României pentru că acesta s-a antepronunţat prin aprecierea caracterului unor probe materiale într-o eventuală cauză judiciară cu subiect preşedintele CNA. „Nu le-a analizat, nu le-a solicitat, dar le-a catalogat ca fiind 'neserioase şi puţin credibile'", a subliniat aceasta.

"Ca membru al CSM, instituţie implicată, prin intermediul preşedintelui acesteia într-un scandal public fără precedent, intenţionam să înaintez o plângere penală la adresa Laurei Georgescu, pornind de la înregistrările difuzate în spaţiul public şi adăugând alte aspecte ce relevă potenţiale abuzuri în funcţie comise de către această persoană în calitatea de preşedinte al CNA. Eram în plin demers de strângere de probe, pe care să le ataşez dosarului. Consider că demersul meu este compromis, în condiţiile în care domnul Tiberiu Niţu, în calitatea sa de Procuror General, a apreciat caracterul unor probe materiale într-o eventuală cauză judiciară, înainte ca aceste probe să fie solicitate, verificate din punct de vedere al veridicităţii lor şi analizate. Apreciez că, prin afirmaţiile sale publice, domnul Procuror General al României a încălcat obligaţiile profesionale pe care le are în raport cu justiţiabilii. Cer Preşedintelui CSM să analizeze conduita Procurorului General”, a precizat Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga - Mesaj pentru Procurorul General

„Dacă ar fi avut ochi de văzut şi urechi de auzit, i-aş fi transmis domnului Tiberiu Niţu următorul mesaj:

Domnule Procuror General, vă rog frumos, imaginaţi-vă că sunt eu în locul Laurei Georgescu! Imaginaţi-vă că eu am vorbit despre şpagă şi şantaj şi că eu am falsificat Codul audiovizualului. Imaginaţi-vă că eu aş pune presiune pe funcţionarii publici din CNA să semneze acte false şi antedatate. Imaginaţi-vă că eu înjur şi jignesc funcţionarii publici pentru că nu înţeleg, 'ai dreacului', să ignore legea achiziţiilor publice şi SEAP-ul. Ce ziceţi? Tot aşa v-aţi antepronunţa asupra unor probe? Tot aşa aţi declara că 'înregistrările sunt necredibile şi puţin serioase' pentru a vă autosesiza?

După această declaraţie a Dumneavoastră, mai are vreo valoare o sesizare la Parchet pe probele pe care v-aţi antepronunţat? Dar pentru că, totuşi, nu sunt eu în situaţia Laurei Georgescu, Domnule Procuror General, Dumneavoastră ştiţi că preşedintele CNA, un demnitar cu rang de ministru, reclamat la Parchetul General, pe care îl conduceţi, pentru fals în acte publice şi abuz în serviciu nu a fost audiat niciodată? Dumneavoastră ştiţi că Laura Georgescu a publicat în Monitorul Oficial un alt Cod al audiovizualului decât cel adoptat de plenul CNA? Ştiţi că pentru acest fals Laura Georgescu a împins în faţă la audierile de la o secţie de poliţie nişte angajaţi ai CNA, deşi actul trimis la Monitorul Oficial era semnat de ea, în persoană. Despre toate astea ce ziceţi, Domnule Procuror General al României? Tot 'necredibile şi puţin serioase' vi se par?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne