Virusul Wuhan mai dă o lovitură: Două vase de croazieră intrate în carantină

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan
Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Mii de pasageri şi echipaje de pe două nave de croazieră care navigau în apele asiatice au fost plasate miercuri în carantină, în timp ce în China, numărul celor răpuşi de epidemia de virus Wuhan s-a ridicat la aproape 500, potrivit cifrelor oficiale ale regimului comunist chinez.

Comisia Naţională de Sănătate din China a declarat că alte 65 de persoane au murit de marţi, ridicând numărul total al victimelor la 490 numai în China. Majoritatea celor decedaţi se aflau, în mare parte, în oraşul central Wuhan, unde virusul a apărut la sfârşitul anului trecut.

Au avut loc două decese în afara Chinei continentale, ambele în urma vizitelor la Wuhan. Un bărbat din Filipine a murit săptămâna trecută, iar un bărbat în vârstă de 39 de ani cu o sănătate problematică a murit marţi la Hong Kong.

În China continentală, au existat 3.887 de noi infecţii confirmate, totalul oficial fiind declarat de Beijing la 24.324.

Virusul a perturbat călătoriile aeriene, peste douăzeci de companii aeriene suspendând sau restricţionând zborurile către China.

Numeroase state, inclusiv SUA, au interzis intrarea persoanelor care au călătorit în China în ultimele 14 zile, excepţie făcând cetăţenii americani.

Taiwan a interzis joi accesul persoanelor care locuiesc pe continent.

Săptămâna aceasta, industria navelor de croazieră a fost şi ea lovită după ce un vas având aproximativ 3.700 de persoane a fost plasat în carantină în Japonia, după ce oficialii din domeniul sănătăţii au confirmat că 10 persoane aflate la bord au avut rezultate pozitive la virusul Wuhan.

În Hong Kong, peste 1.800 de pasageri şi echipajul s-au confruntat cu aceeaşi situaţie după ce trei persoane de la bord au avut rezultate pozitive la teste.

Pasagerii de pe nava din Japonia, Diamond Princess, şi-au descris situaţia pe reţelele de socializare, postând imagini cu oficiali în măşti şi halate care efectuează controale de sănătate, mese luate în cameră, coridoare goale şi puntea pustie.

Japonia are acum 33 de cazuri de infecţii.

În Hong Kong, autorităţile au declarat că nu se cunoaşte exact cât timp vor fi ţinuţi în carantină cei de la bordul navei World Dream - nava operată de Dream Cruises - ancorată în portul fostei colonii britanice, după ce portul sudic taiwanez Kaohsiung i-a refuzat intrarea marţi.

Hong Kong a confirmat 18 cazuri de virus, inclusiv cel puţin patru transmise local.

Aproximativ 230 de cazuri au fost raportate în aproximativ 27 de ţări şi regiuni din afara Chinei continentale, potrivit unui raport al Reuters bazat pe declaraţii oficiale.

Potrivit Reuters, luni au fost rase aproape 700 de miliarde USD de pe bursele chineze continentale, multe fabrici rămânând închise, oraşele fiind în carantină şi zborurile restrânse, alimentând temerile legate de prăbuşirea lanţurilor de aprovizionare globale.

Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat că epidemia va întârzia creşterea exporturilor americane în China, aşteptată în urma acordului comercial cunoscut sub numele de Faza-1, care va intra în vigoare luna aceasta.

Oraşul Macao, un centru al jocurilor de noroc şi o altă regiune administrativă specială a Chinei, a ordonat marţi cazinourilor să suspende operaţiunile, oprind efectiv impulsul economic al economiei sale în încercarea dramatică de a opri epidemia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe