Ziua a unsprezecea: "Continuăm până când penalii şi condamnaţii dispar din politică!"

Pentru a unsprezecea seară consecutiv, românii se strâng în Piaţa Victoriei, determinaţi să reziste până când Guvernul şi PSD vor demonstra cu adevărat că au auzit vocea Străzii şi că ţin cont de doleanţele ei.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns, în punctul culminant, la circa 7.000. Ca în fiecare seară, în mulţime pot fi văzuţi părinţi cu copii, oameni foarte tineri care spun că iubesc această ţară şi nu vor să plece din ţară fiindcă aici politicienii mutilează legea şi fură, precum şi vârstnici care apreciază că acum pot spune ce gândesc fără să se teamă că ajung la puşcărie sau la "spitalul de nebuni", cum s-ar fi întâmplat pe vremea lui Ceauşescu.

"(M-a adus aici n.r.) simpatia faţă de generaţia şi copiii ăştia şi pe urmă, la modul personal, dacă acum 30 de ani ieşeam cu aşa ceva eram în cel mai bun caz la spitalul de nebuni", declară un domn în vârstă purtând o pancartă cu mesajul "Vrei să fiu prost, scuze, nu-mi iese!"

"Am considerat că mărirea pensiei a fost o mită electorală. M-am simţit frustrat căci mulţi care nu erau PSD-işti i-au votat şi am prieteni pensionari la care am pretenţii şi s-au lăsat păcăliţi.", a adăugat protestatarul.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Atmosfera din Piaţa Victoriei e însufleţită de ritmul bătăilor din tobă al unei formaţii de percuţionişti ce încântă mulţimea.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Clarificarea situaţiei abrogării OUG 13 (OUG 14 vizând abrogarea acesteia nefiind încă votată de Parlamentul majoritar PSD şi ALDE) preucm şi demisia Guvernului şi a lui Dragnea continuă să fie principalele doleanţe ale mulţimii.

“Mă simt umilită, calcată în picioare, simt că încearcă să ne ducă de nas şi nu e cazul. Mi-aş dori mult să se clarifice situaţia OUG 13, să nu se mai facă ping-pongul acesta, am senzaţia că se întârzie ca să iasă tot cum vor ei şi apoi să avem oameni care să ne reprezinte cu adevărat la guvern, oameni cinstiţi care să facă ce e mai bine pentru România şi pentru noi. Iubesc ţara asta atât de mult", declară o tânără.

“Ne aduce în piaţa lupta împotriva corupţiei, am venit să demitem acest guvern compromis, vrem să plece din politică toţi condamnaţii, toţi penalii, Dragnea, Tăriceanu, absolut toţi care sunt condamnaţi cu suspendare sau nu, vom continua până aceşti oameni vor pleca definitiv din politică.”, adaugă un domn în vârstă.

"Toţi aceşti lideri ai României sunt plătiţi din bugetul ţării (...) iar de data asta s-a trecut un şanţ către discreditarea funcţiilor publice prin atitudinea pe care o au aleşii cu populaţia. Mie mi se pare incredibil că numărul doi în stat e trimis în judecată şi numărul trei al ţării are o condamnare la activ şi ne conduc destinele. Chiar nu mai există oameni corecţi?", pune punctul pe i un alt protestatar.

* * *

UPDATE: În jur de 2.000 - 3.000 de persoane s-au strâns la Piaţa Victorie în jurul orei 19.20. Proteste au loc şi în alte mari oraşse ale ţării.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

"Rezist!" este pentru a unsprezecea seară consecutiv cuvântul de ordine lângă Guvern, unde oamenii au început să se adune ca în fiecare seară începând cu adoptarea ordonanţei 13.

Tineri, vârstnici, părinţi cu copiii, cetăţenii revin seară de seară căci - spun ei - doresc o schimbare reală, nu să se culce cu teama că peste noapte Guvernul a făcut vreo "nefăcută", schimbând legile ţării pentru a legaliza furtul din banul public. Un prim pas spre acea schimbare reală - în opinia protestatarilor - ar fi demisia premierului şi schimbarea Guvernului şi, ideal, dispariţia "maestrului Păpuşar" Liviu Dragnea din prim-planul vieţii politice.

"Pasul cel mai mic şi necesar ar fi demisia Guvernului. Demisia ar însemna că PSD a înţeles vocea Străzii, a înţeles că se află în eroare şi că dă înapoi exprimându-şi scuzele public prin această demisie. Doar aşa putem avea încredere, pentru că, la cum se anunţă lucrurile, urmează 4 ani în care noi şi ei trebuie să conlucrăm pentru viitorul acestei ţări, dacă ei ne fură noaptea şi noi trebuie să muncim ziua, ca să acoperim pagubele pe care ei le fac nu e prea convenabil", ne declara joi, în ziua a zecea de proteste, un tânăr.

Nu în ultimul rând, protestatarii cer PSD să se reformeze, iar începutul poate fi făcut prin numirea în fruntea partidului şi la Guvern a unor oameni cinstiţi şi corecţi.

"Partidul de la putere trebuie să se reformeze, să se schimbe, să îşi dea seama că avem alte nevoi, alte direcţii şi să se uite la noi. Se vorbeşte despre bani în ţara asta dar nu trebuie să se uite cine îi face efectiv, oamenii sunt cei ce aduc bani iar oamenii ăştia de mulţi ani nu au mai zis nimic. Noi suntem aici, vă vedem, standardul îl ştiţi, degeaba vă faceţi că nu-l ştiţi. Demisie, reformă, vrem un viitor care îi duce pe toţi în aceeaşi direcţie", declara, tot ieri, o protestatară.

Merită menţionat că de la declanşarea protestelor şi până acum Guvernul a dat un pas în spate adoptând o ordonanţă pentru abrogarea OUG 13 iar ministrul Justiţiei a demisionat. OUG 14 vizând OUG 13 este însă un act normativ controversat şi există termeni că dacă Parlamentul nu îl va adopta, OUG 13 va reînvia iar demisa lui Iordache, fără nicio scuză adresată românilor este considerată de manifestanţi drept un act tardiv şi insuficient: "praf în ochi", o cataloga ieri un tânăr. Drept urmare, duminică se anunţă un protest uriaş în Victoriei, pentru ca politicienii să nu uite ca Strada nu doarme şi este cu ochii pe ei.

Photo credit: Mihuţ Savu