Putin inaugurează un monument al victimelor lui Stalin, disidenţii sunt ofensaţi

Preşedintele Vladimir Putin a inaugurat luni un monument al victimelor epurărilor staliniste, însă disidenţii din perioada sovietică l-au acuzat de cinism într-un moment în care autorităţile sunt acuzate că înăspresc restricţionarea libertăţilor civile.
Gina Zaragiu
31.10.2017

alte articole

Vladimir Putin
Vladimir Putin (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
31.10.2017

"Zidul durerii" este înălţat la marginea drumului de centură de 10 benzi al Moscovei şi prezintă o mulţime de victime fără chip, mulţi dintre aceştia fiind trimişi în lagăre sau executaţi la ordinul lui Josef Stalin după ce au fost acuzaţi în mod fals că sunt "duşmani ai poporului."

Aproape 700.000 de oameni au fost executaţi în timpul Marii Terori în perioada 1937-38, potrivit estimărilor oficiale conservatoare.

"O evaluare clară şi fără echivoc a represiunii va contribui la prevenirea repetării acesteia", a declarat Putin la ceremonia de deschidere.

"Acest trecut teribil nu trebuie şters din memoria noastră naţională şi nu poate fi justificat de nimic".

Cuvintele sale şi ceremonia s-au dovedit a fi una dintre cele mai puternice condamnări ale perioadei tenebroase de 18 ani în care "partea întunecată a Uniunii Sovietice" a dominat peisajul politic al Rusiei.

În trecut, Putin l-a numit pe Stalin "o figură complexă" şi a spus că încercările de a-l demoniza erau un plan pentru atacarea Rusiei. Dar, la ceremonia de luni, el a spus că acestea sunt lecţii pentru Rusia.

"Nu înseamnă că vor fi soluţionate revendicările", a spus Putin, care a subliniat necesitatea stabilităţii. "Niciodată nu trebuie să împingem societatea în prăpastia periculoasă a diviziunii".

"Pagini tragice"

Cuvintele balansate cu atenţie ale lui Putin reflectă neliniştea Kremlinului faţă de centenarul din acest an al Revoluţiei bolşevice din 1917, care a pregătit calea ascensiunii lui Stalin. Incomod faţă de promovarea discuţiei că guvernele sunt răsturnate cu forţa, Kremlinul nu organizează niciun eveniment comemorativ.

Putin, care este aşteptat să candideze şi să câştige din nou preşedinţia în martie, a declarat luni activiştilor pentru drepturile omului că a sperat că centenarul va permite societăţii "să tragă o linie" sub evenimentele tumultuoase din 1917 şi să accepte istoria Rusiei - "cu mari victorii şi pagini tragice".

Cu toate acestea, unii istorici se tem că ceea ce spun ei: ambiguitatea lui Putin cu privire la Stalin, împreună cu anexarea la Rusia a Crimeei de la Ucraina în 2014, i-au încurajat pe admiratorii lui Stalin.

Monumentele şi plăcile memoriale care îl onorează pe Stalin au apărut în diferite regiuni ruseşti. Manualele aprobate de stat i-au îndulcit imaginea, iar un sondaj de opinie din luna iunie l-a încoronat ca pe cel mai important personaj istoric al ţării.

În schimb, cei care au ajutat la documentarea crimelor lui Stalin, începând cu grupul pentru drepturile omului Memorial şi terminând cu istorici şi jurnalişti, s-au simţit uneori sub presiunea autorităţilor.

Un grup de disidenţi din epoca sovietică a publicat luni o scrisoare, acuzându-l pe Putin de cinism.

"Considerăm că deschiderea la Moscova a unui monument pentru victimele reprimării politice este prematur şi cinic", au spus ei în scrisoarea publicată pe portalul de ştiri Kasparov.ru.

"Este imposibil să participi la evenimentele memorabile organizate de autorităţile care spun că le pare rău pentru victimele regimului sovietic, dar în practică continuă represiunea politică şi zdrobesc libertăţile civile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor