România, furnizor de elicoptere pentru Naţiunile Unite

Airbus Braşov va începe să producă la Braşov începând cu 2017, elicoptere H215. Naţiunile Unite ar putea fi primul client al fabricii ce va avea 350 de angajaţi.
Elicopter Airbus
Elicopter Airbus (flightglobal.com)
Ana Ion
21.06.2016

Fabrica de elicoptere Airbus din Braşov va începe să producă începând din 2017, iar Naţiunile Unite ar putea fi primul client. Fabrica este aproape gata şi s-a început instalarea echipamentelor, a declarat pentru TVR conducerea Airbus Helicopters.

Investiţia de la Braşov se ridică la 15 milioane de euro, la care se adaugă un ajutor de stat de 5 milioane. În următorii ani, în fabrica de elicoptere vor lucra 350 de angajaţi. În prezent, 23 de specialişti români sunt la pregătire în principala fabrică a companiei, de la Marsilia, unde lucrează în jur de 10.000 de oameni.

Airbus va produce la Braşov aparate H215, elicoptere din familia Super Puma, iar fabrica de elicoptere de la Braşov ar putea fi o gură de oxigen şi pentru alte companii româneşti din industria aeronautică ce pot deveni furnizori Airbus, precum Aerostar Bacău, Turbomecanica, Aerotech, IAR.

Un alt client al fabricii braşovene ar putea fi chiar Armata Română, care şi-ar putea moderniza vechile elicoptere Puma sau le-ar putea schimba cu unele noi produse în România. De asemenea, H215, elicopter care poate transporta 24 de persoane poate fi folosit şi de serviciile de urgenţă, de poliţie, pentru transport VIP. Preţul începe de la 13 milioane de euro.

Reamintim, în context, că recent, angajaţii din industria românească de armament au protestat la Cotroceni, acuzând că autorităţile nu dotează armata cu echipamente produse în România, preferând importul de armament la mâna a doua.

"Ministerul Apărării preferă să cumpere arme şi muniţie de mâna a doua din import, în timp ce fabricile noastre stau pe butuci din cauza lipsei de comenzi. S-au irosit în acest fel 15 miliarde de euro în ultimi 25 de ani pe toate vechiturile din afară, iar armata este dotată foarte prost. Practic, 80% din armata română este, în acest moment, inoperabilă, în condiţiile în care ruşii ne arată ccu degetul, odată cu scutul de la Deveselu", a declarat Adrian Nania, preşedintele Federaţiei Sindicale din Apărare "Unirea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor