Ana Blandiana, despre alianţa PNL-PSD: Nu credeam după perioada Dragnea că poate urma ceva de care din nou să-mi fie ruşine

Ana Blandiana (Epoch Times)
Andrei Popescu
22.11.2021

Scriitoarea Ana Blandiana a declarat, luni, la RFI, că alianţa dintre PNL şi PSD reprezintă o formă de “dispreţ absolut” faţă de românii care i-au votat pe liberali şi o “sfidare a bunului simţ”. Totodată, Blandiana îl consideră pe preşedintele Klaus Iohannis direct responsabil de aceasta situaţia, adăugând că nu ar fi crezut că, după “perioada Dragnea”, ar putea urma ceva de care să îi fie din nou ruşine.

“Mi se pare extraordinar de grav ce se întâmplă acum şi din punctul de vedere al societăţii civile. Adică eu personal m-am simţit profund umilită de tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, pentru sutele de ore pe care le-am petrecut în Piaţa Victoriei, pentru felul în care am sperat că putem să împingem lucrurile şi chiar le-am împins spre un moment în care România să poată să înceapă să se reformeze, pentru ca, după mai puţin de o jumătate de an, totul să se destrame.

Este de neînţeles, chiar dacă totul porneşte de la preşedinte şi mie mi se pare clar că aşa se petrec lucrurile, chiar dacă este vorba de un plan. Stau şi mă gândesc, ca un om care a avut relaţii strânse cu Convenţia Democrată, prin Alianţa Civică, cea care a împins atunci să aibă loc acea coaliţie, stau şi mă gândesc dacă, aşa cum a existat evident planul de distrugere a PNŢ-ului şi a fost distrus, nu există şi acum un plan de distrugere inclusiv a Partidului Liberal, care nu mă îndoiesc că va ieşi distrus din toată această poveste”, a precizat scriitoarea.

În plus, Blandiana a susţinut că alianţa PNL-PSD este ceva de “neînchipuit” şi o dovadă că întreaga situaţia se află în “afara logicii”.

“Sunt convinsă că [preşedintele Klaus Iohannis – n.r.] este principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat, inclusiv prin faptul că nu şi-a exercitat principalul lui drept, acela de a modera în situaţii de criză situaţia din ţară. […] Mi se pare de neînchipuit. În toată povestea asta, de neînchipuit este sfidarea bunului simţ, adică faptul că luni de zile totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el şi care nu a dovedit prin nimic că are o valoare în sine, mă refer la premierul Cîţu, dovedeşte că suntem în afara logicii, indiferent cât de ticăloasă ar fi logica respectivă. E clar că am traversat o perioadă absolut ruşinoasă. Nu credeam după perioada Dragnea că poate să urmeze ceva de care, din nou, să-mi fie ruşine (...). Eu personal nu o să mai particip la nici un fel de manifestaţie (...). E ridicol să mai încerci să faci ceva cu bună credinţă într-un domeniu în care totul se face cu rea credinţă”.

Ana Blandiana nu este singura personalitate de pe scena culturală care a criticat decizia preşedintelui Iohannis de a gira alianţa liberalilor cu social-democraţii.

Astfel, actorul Marius Manole a returnat, luni, la Palatul Cotroceni, distincţia primită de la Klaus Iohannis - Ordinul de Cavaler pentru Artele Spectacolului, în semn de protest faţă de faptul că preşedintele României a decis să facă Guvern alături de PSD, trădându-i astfel pe românii care au ieşit în stradă şi l-au votat. Detalii aici.

De asemenea, politologul Vladimir Tismăneanu a anunţat că scriitorul Radu Paraschivescu intenţionează la rândul său să îi restituie preşedintelui Klaus Iohannis decoraţia primită anul trecut de la acesta. Gestul scriitorului se doreşte a fi un semn de dezaprobare şi revoltă faţă de faptul că preşedintele Iohannis, pe care Paraschivescu afirma că l-a votat, a adus PSD din nou la guvernare.

“Nu comit nicio indiscreţie când scriu că prietenul meu real şi virtual, scriitorul, eseistul şi traducătorul Radu Paraschivescu şi-a predat decoraţia luni. Nici el, nici Marius Manole nu depind de bugetul statului aşa cum decid să-l administreze, arbitrar, abuziv şi punitiv, marionetele lui Iohannis, diverşii Cîţu, Ciucă şi Ciolacu. Este vorba aici de coloana vertebrală, de onoare şi, da, de bun simţ. Ceea ce se configurează acum în România este mai mult decât o coaliţie. Se produce o unificare a mafiilor. Sub steagul atotbiruitor al rapacităţii, al cupidităţii, al lipsei de ruşine…”, a scris Tismăneanu luni noapte pe pagina sa de Facebook. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor