Apărarea antirachetă - parte a mandatului României la summitul NATO

Epoch Times România
29.03.2012

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat joi mandatul României pentru summitul NATO de la Chicago, dintre 20 şi 21 mai: apărarea antirachetă şi importanţa Mării Negre figurând printre priorităţi.

România, care va fi reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu, va pleda pentru continuarea angajamentului comunităţii internaţionale în Afganistan, pentru identificarea unor soluţii viabile care să contribuie la consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei şi pentru politica de parteneriate.

Totodată, Bucureştiul va reitera importanţa regiunii extinse a Mării Negre şi sprijinul pentru asigurarea unui rol sporit al Alianţei Nord-Atlantice în gestionarea noilor provocări cu impact asupra securităţii Alianţei.

“Obiectivul României este ca la summitul NATO de la Chicago să fie declarată capacitatea interimară a NATO în ceea ce priveşte sistemul antirachetă, având în vedere că România a semnat şi este în curs de îndeplinire a tuturor aranjamentelor legale în ceea ce priveşte începerea instalării sistemului la Deveselu, de asemenea, ceilalţi parteneri NATO, în mod deosebit Turcia, şi ea este în curs de implementare a părţii care îi revine din proiect”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la 29 ianuarie, după o întrevedere cu secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Băsescu a spus că lucrurile "nu sunt simple" în ceea ce priveşte asigurarea cadrului legal pentru scutul antirachetă. "Vă pot spune că progresăm în definitivarea aranjamentelor legale; în afara ratificării acordului, sunt o serie de aranjamente bilaterale care trebuie modificate. România are din 2005 18 aranjamente, opt dintre ele sunt valabile aşa cum sunt, alte zece trebuie ajustate şi, după evaluarea noastră, alte şase noi trebuie să fie negociate cu partenerul american până la mijlocul anului. Doar v-am dat un exemplu că lucrurile nu sunt foarte simple în ceea ce priveşte asigurarea cadrului legal de funcţionare a structurilor antirachetă de la Deveselu", a mai spus atunci şeful statului.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

Sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu, ca parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor