Băsescu, plin de regrete. I-a făcut pe Kovesi şi Coldea "Dumnezeii puterii în România"

În România, „Dumnezeu" este cel care deţine informaţia şi care poate pune cătuşele, a opinat Băsescu, exprimându-şi regretul că nu i-a dat jos din funcţii pe cei ce au lucrat cu el timp de 8-10 ani, înainte ca, "deformaţi" de putere, aceştia să se creadă Dumnezei şi să aplice legea discreţionar.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, sunt "Dumnezeii puterii în România", a declarat marţi Traian Băsescu, la Gândul, exprimându-şi regretul că nu a dispus încetarea mandatului celor ce lucrau cu el de 8-10 ani, deşi văzuse de ce sunt în stare, pentru a-şi păstra funcţiile, cei lăsaţi ani lungi de zile în sistem.

Fostul preşedinte a precizat că nu i-a trecut însă prin minte că oameni pe care i-a luat de tineri şi i-a numit în funcţii se vor crede, câţiva ani mai târziu, Dumnezei ai puterii.

"Nu mi-a dat prin cap, adică n-am crezut că nişte oameni pe care i-am luat foarte de tineri şi i-am numit în nişte funcţii gigantice, fie că vorbim, de doamna Kovesi, de domnul Coldea, care era maior, un copil de 32 de ani, l-am făcut prim-adjunct al directorului SRI. Nu mi-a dat prin cap că, după 8-9 ani de exercitare a puterii pe urmă li se va părea că sunt Dumnezeii puterii în România şi că vor aplica legea în mod discreţionar. (...) Vă spun eu un lucru, un adevăr pe care l-am ştiut. Eu am făcut o mare greşeală, deşi aveam lecţia. Eu am menţinut timp de doi ani foarte mulţi oameni lăsaţi de domnul Iliescu în funcţie, la SRI, la SIE, la multe instituţii unde puteam să-i schimb. I-am lăsat, de ce: pentru că mi-a convenit pentru că deveniseră cei mai buni informatori despre ceea ce e în sistem, dorind să-şi menţină funcţiile. Această lecţie pe care eu am trăit-o nu m-a făcut s-o aplic corect la sfârşitul mandatului meu.", a declarat Băsescu la Gândul.

Fostul preşedinte a mai precizat că "puterea excesivă te deformează" şi a acuzat că DNA a devenit o măciucă care execută:

"Eu trebuia să încetez mandatul celor care lucrau cu mine de 8-10 ani, dintr-un motiv simplu: au dobândit atâta informaţie şi atâta putere, iar puterea excesivă te deformează, când ştii tot despre orice politician, când ştii tot despre orice judecător, când ştii tot despre orice procuror... mă refer la SRI, clar. Şi pe urmă începi să transferi informaţia, selectiv, către un DNA care a devenit o măciucă care execută.", a adăugat fostul preşedinte, admiţând însă că DNA a pus sub acuzare şi foarte mulţi oameni care meritau puşi sub acuzare.

Liderul PMP a mai susţinut că s-a simţit "înşelat" de Codruţa Kovesi pe care el o ţinea de "om neutru" , pentru ca apoi să afle că se vizita frecvent cu Sebastian Ghiţă.

" Am aflat după ce dânsa a făcut marile declaraţii că un procuror n-are voie să aibă legături cu un om politic, relativ la cazul Udrea-Bica. Pe urmă aflu că se vizita cu domnul Ghiţă, că şi-a aranjat un raport de anti-plagiat cu Ponta şi cu Ghiţă. M-am simţit ca un om înşelat. (...) Sunt mai multe ipostaze Kovesi-Ghiţă, nu doar cea din vie: vizite acasă, de aniversări, de ziua copilului. (...) Nu pot să spun că o suspectez de cea mai înaltă moralitate, atât timp cât există un dosar legat de Romgaz, în care este implicat fratele domniei sale care s-a tergiversat până s-a îngropat."

Liderul PMP a reluat şi leit-motivul justiţie, acuzând că aceasta s-a transformat într-un "carnaval" televizat şi drepturile omului nu se mai respectă.

"(...) a intervenit ceva: lipsa de respect pentru drepturile fundamentale. (...) M-a înfuriat faptul că atunci când s-a trecut la cavalcada de arestări, plimbări în cătuşe, se judeca la televizor. Or, legea spune că oamenii sunt consideraţi vinovaţi după o decizie definitivă.", a afirmat Băsescu.

Articolul integral poate fi citit aici