Cazul pacientului mâncat de viermi în spital: "Poţi să pui o plasă de ţânţari la geam chiar şi în pauza de masă"

Cazul pacientului infestat cu viermi în Spitalul de Arşi reflectă o greşeală de management, o problemă de bun simţ, crede ministrul Sănătăţii, căci nu e o problemă de finanţare să pui o plasă de ţânţari la geam astfel încât să nu intre muşte care se aşează pe bolanvi.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Problemele de la Spitalul de Arsuri din Bucureşti unde un pacient a fost filmat având o rană infestată de viermi, sunt legate de management şi de bun simţ, a opinat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Poţi să pui o plasă de ţânţari la geam chiar şi în pauza de masă”, a declarat ministrul, care, anterior, într-o declaraţie de presă susţinută la minister se arătase indignat de faptul că la spitalul de Arşi erau ochiuri de geam fără plase, ceea ce permite intrarea muştelor, de aici şi până la infestarea pacienţilor cu larve nemafiind decât un pas.

De asemenea, comentând înregistrarea făcută publică de un medic, Voiculescu şi-a exprimat speranţa ca după ce a lăsat camera din mână, doctorul a încercat să ajute pacientul".

"Declaraţia medicului Stănculea este irelevantă (privind cauză decesului – n.r.). Omul a murit, modul în care au apărut larvele asta e în neregulă. Este o chestiune care ţine de management, managerul trebuie să fie un bun gospodar, să nu aibă titluri, nu trebuie să aibă titluri, oricine ar fi medic, în orice spital, dacă condiţiile nu sunt în măsură să servească pacientul înseamnă că avem nevoie de un alt manager. Acolo e o greşeală de management, nu se poate vorbi de o problemă de finanţare, e chestiune de management. E poate mai mult, o problemă de bun simţ. Să pui o plasă la geam o poţi face în pauza de masă.

Lecţia Colectiv este complet ratată. Am fost în prima noapte după ce au ajuns acolo victimele de la Valea Cascadelor şi am constatat lucruri pe care e greu să le şi enumeri, de la lipsa botoşeilor, a oricărui material de protecţie, la modul în care se face curăţenie, cum funcţionează uşile, la modul cum funcţionează personalul noaptea. Am vorbit atunci cu medicul Stănculea, iar discuţia nu a fost una care să îmi dea speranţe că ceva se va schimba.

Cred că e o mare greşeală să învinovăţim întreg corpul medical, dacă e ceva de învinovăţit e managerul care deja şi-a dat demisia.

Feedback-ul pe care l-am primit de la pacienţi din Colectiv e că au primit un tratament bun, multe dintre victime mi-au relatat despre spitalul de arşi şi devotamentul medicilor de acolo.

Legat de medicul care a livrat imaginile cu rana invadată de larve... sper ca după ce a lăsat din mână camera a încercat să ajute pacientul”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că joi dimineaţă, Cătălin Tolontan a făcut publică, pe tolo.ro, o înregistrare video cu un pacient internat în spital, pe ceafa căruia colcăie larve albe. Şocanta înregistrare video ar fi fost făcută de un medic de la Spitalul de Arşi care le-a cerut jurnaliştilor să o difuzeze, doar-doar se va face ceva pentru ca spitalele să devină ce ar trebui - locuri unde oamenii sunt trataţi de boli, nu infestaţi.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, iar pacientul era internat în secţia Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

Între timp, bolnavul ce apare în filmare, a murit.

Ulterior, ministrul Sănătăţii a declarat că Spitalul de Arşi se află într-o situaţie gravă "şi nu de ieri, de azi", opinând că dacă am avea un accident soldat cu mai mult de 5 arşi, aceştia ar trebui duşi în afara ţării căci aici n-ar avea unde să fie internaţi şi trataţi în condiţii de siguranţă.

"Dincolo de problemele grave de management, insuficienţa personalului, ce trebuie spus este că e inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic.", a punctat ministrul.