China este furioasă pe laptele străin

(ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images)

Dacă Beijing-ul a avut intenţia de a trimite un mesaj Uniunii Europene - a reuşit perfect: după taxele antidumping aplicate la vin, acum este rândul laptelui. China a început să investigheze unii producători străini, inclusiv una dintre cele mai mari companii prezente pe piaţa asiatică, Danone - deoarece sunt bănuiţi de unele încălcări cu privire la monopolul industriei. Ancheta a fost iniţiată de către Comisia de Dezvoltare Naţională, cea mai mare agenţie economică a ţării.

Ceea ce nu a convins, spune China, sunt preţurile produselor pentru copii, astfel încât Beijing-ul a implicat şi alte companii străine cum ar fi Mead Johnson (SUA), Royal Friesland Campina (Olanda), marca Wyeth (Nestle) şi altele.

Acuzaţiile împotriva companiilor este că îşi vând produsele în China la preţuri mult mai mari decât în mod normal, cu o creştere de 30%, din 2008 până în prezent.

Realitatea este însă alta: după scandalul laptelui contaminat, care a trimis în spital în 2008 peste 300 de mi de bebeluşi, chinezii au început să cumpere produse străine, pentru că şi-au pierdut încrederea în cele chineze.

Scandalul din 2008 a implicat una dintre cele mai mari companii de lactate din China, Sanlu, acuzată că amesteca sistematic melamină în lapte, pentru a-i creşte conţinutul proteic la teste.

În urma contaminării cu melamină, au murit şase bebeluşi, sute de mii fiind însă spitalizaţi.

De la incidentul din 2008, numărul de persoane care cumpără lapte praf din Hong Kong a crescut atât de mult încât guvernul de acolo a aprobat o lege conform căreia se limitează cantitatea de lapte praf care poate fi luată peste graniţă la 1,8 kg - dar chiar şi după aceea, traficanţi de lapte sunt arestaţi continuu. Pedeapsa pentru încălcarea acestei legi este dură: 500.000 de dolari hong-kong-ezi (64.515 dolari americani) şi doi ani de închisoare.