CNA: Patru posturi TV au fost somate pentru încălcarea legislaţiei în campanie

(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
20.11.2012

Posturile OTV, Antena 3, Realitatea TV şi România TV au fost somate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din cauza neregulilor constatate la emisiunile electorale difuzate în perioada 9-15 noiembrie. La Naşul Tv s-a difuzat o dezbatere electorală sponsorizată, fapt considerat ilegal.

Problemele constatate la posturile TV au fost analizate în şedinţa de marţi a CNA, care a decis apoi sancţiunile. Postul OTV a înregistrat un dezechilibru major atât în emisiunile de promovare electorală, în care candidaţii şi reprezentanţii PP-DD au fost promovaţi peste 67 de ore, cât şi în emisiunile informative şi pe crawl, în care au fost promovaţi doar candidaţii şi reprezentanţii USL (23 de prezenţe) şi cei ai PP-DD (16 prezenţe), a constatat CNA.

Şi la postul Antena 3 s-au înregistrat dezechilibre în emisiunile de promovare electorală şi în emisiunile informative. În prima categorie de emisiuni au fost prezentaţi doar candidaţii USL (10.906 secunde) şi cei ai ARD (299 de secunde), iar în cea de a doua - cei ai USL (203 prezenţe), ARD (191 prezenţe), PP-DD (17), PRM (5), UDMR (16), fără a fi difuzate detalii despre candidaţii celorlalte formaţiuni electorale.

La Realitatea TV, în emisiunile de promovare electorală, au fost prezentaţi doar candidaţii USL (1.419 secunde) şi ARD (360 secunde). CNA a cerut celor de la postul Realitatea TV că în emisiunea "Dosar de candidat" să fie respectat principiul audiatur et altera pars (atunci când o persoană este acuzată, trebuie să i se ia şi acesteia un punct de vedere).

România TV a fost somată pentru dezechilibre înregistrate în emisiunile de promovare electorală şi în dezbaterile electorale.

CNA a decis să transmită o scrisoare de atenţionare televiziunii B1 TV, la care a constatat un dezechilibru uşor în cazul dezbaterilor electorale. Astfel, B1 TV a difuzat informaţii despre candidaţii şi reprezentanţii USL (298 de prezenţe), ARD (153 de prezenţe), PP-DD (15 prezenţe), UDMR (16 prezenţe).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor