Diaconescu: Planul româno-american de transformare a scutului în proiect NATO se bucură de sprijin

Epoch Times România
18.04.2012

Propunerea româno-americană ca scutul antirachetă să devină un proiect al NATO este ”sprijinită consecvent” în cadrul Alianţei, a declarat miercuri, la B1 Tv, ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

”Există o propunere româno-americană sprijinită consecvent aici, la Bruxelles, pentru ca proiectul scutului antirachetă să devină, prin deciziile summit-ului de la Chicago, un proiect de apărare al Alianţei Nord-Atlantice, alături aspectele care ţin de armamentele convenţionale şi cele nucleare şi chiar de descurajare, cum sunt numite în diverse documente. Deci din acest punct de vedere avem o abordare convergentă româno-americană. Este un proiect al NATO scutul de apărare antirachetă”, a precizat şeful diplomaţiei, întrebat dacă se aşteaptă la critici din partea Moscovei, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, care va avea loc joi.

Referitor la declaraţiile lui Dmitri Rogozin privind tendinţele ”unioniste” ale unor lideri de la Chişinău, Diaconescu a precizat că această etapă este ”depăşită”.

”Nu se pune problema unor declaraţii sau unor reflexe unioniste. Ceea ce discutăm acum este Uniunea Europeană şi nu cred că la acest lucru s-a referit. Din această perspectivă, eu nu am mai auzit declaraţii pe acest palier şi etapa este depăşită, după părerea mea”, a punctat ministrul de externe.

”Chemările spre unirea cu România, care vin de la Chişinău sunt lipsite de logică şi denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relaţii moldo-ruse sunt considerate drept ocupaţie, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupţi şi dacă R.Moldova vrea să lupte, atunci statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, Republica Moldova va fi nevoită să accepte dorinţa Transnistriei de a avea o viaţă de sine stătătoare”, a declarat, marţi, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor