Dosarul FNI: Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare

Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.10.2012

Instanţa Tribunalului Bucureşti la condamnat marţi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, iar Octavian Ţurcan a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. Totodată, şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian a fost condamnat de instanţa la un an şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Decizia nu este însă definitivă, aceasta putând fi contestată de cei trei şi de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

În data de 12 octombrie 2010, procurorii din cadrul Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa, iar pe şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracţiune.

Nicolae Popa a fost condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) din 2000, care a dus la pierderea banilor investiţi a circa 100.000 de români, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească compensaţii de aproximativ 100 de milioane de euro.

La scurt timp de la prăbuşirea FNI, în luna mai a anului 2000, Nicolae Popa a plecat din ţară. Aproximativ doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Anchetatorii au concluzionat, pe baza probelor administrate, că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", două tranşe de 50.000 de euro, respectiv 20.000 euro.

"Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie", potrivit procurorilor.

Popa a fost adus în ţară din Indonezia în aprilie 2011, fiind condamnat anterior în lipsă la 15 ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor