Nicuşor Dan: Votarea insolvenţei RADET, un gest iresponsabil

Trimiterea RADET în insolvenţă este un gest iresponsabil în condiţiile în care municipalitatea are un buget care i-ar permite să gestioneze situaţia regiei.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times Romania)

Votul consilierilor generali privind intrarea în insolvenţă a RADET este un gest iresponsabil, a opinat miercuri, preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, precizând că din bugetul Capitalei ar putea fi gestionată situaţia regiei, relatează Mediafax.

"Pe noi ne-au mandatat bucureştenii să gestionăm situaţia acestui oraş, inclusiv a RADET. Bucureştiul are un buget de 900 de milioane de euro. E în stare să gestioneze situaţia RADET. Faptul de a cere insolvenţa, de a arunca responsabilitatea pe care oamenii ne-au dat-o nouă unui administrator judiciar care va avea strict rolul de a nu face pierderi în continuare (...) Ni se pare un gest total iresponsabil al majorităţii din consiliu care a votat în favoarea declarării insolvenţei. Am vrut să avem o dezbatere civilizată, pe argumente, am fost atacaţi în momentul în care am cerut să răspundem, nu ni s-a dat dreptul. În semn de protest faţă de cum majoritatea discută cu minoritatea, ne-am retras din consiliu.", a declarat Nicuşor Dan.

Declaraţiile liderului USR vin în contextul în care miercuri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind mandatarea Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti de a lua toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii regiei, pentru garantarea livrării agentului termic pentru populaţie şi instituţii. În respectivul proiect a fost introdus un amendament de intrarea RADET în insolvenţă, urmând ca instituţia să se adreseze unei instanţe.

RADET are datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde lei, însă parte bună din datorii este legată de faptul că, ani de zile, Primăria Capitalei nu a plătit la timp subvenţia către RADET. La rândul său, RADET nu şi-a putut plăti facturile către ELCEN, acumulând penalităţi uriaşe. Aceasta a dus la un blocaj în lanţ, ELCEN ajungând în imposibilitatea de a-şi face plăţile către Distrigaz. Au urmat popriri de conturi - Distrigaz pe conturile ELCEN, ELCEN pe conturile RADET, ceea ce a pus companiile aproape în imposibilitate de funcţionare.

Deşi s-au propus soluţii de natură financiară, precum reeşalonarea datoriilor, eventual ştergerea unei părţi din ele, având în vedere că sunt datorii acumulate artificial din penalităţi, precum şi de natură tehnică menite să crească randamentul RADET, municipalitatea a preferat să rezolve situaţia trimiţând RADET în insolvenţă.