Păun: Legea cu graţierea nu are legătură cu Năstase

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.10.2012

Nicolae Păun, unul dintre iniţiatori proiectului de lege care vizează graţierea puşcăriaşilor care au de executat o pedeapsă mai mică de 6 ani, a declarat că propunerea sa nu are nicio legătură cu graţierea fostului premier Adrian Năstase, deoarece ”oricum acesta iese prin decembrie, ianuarie din puşcărie”, iar proiectul de lege nu va fi adoptat aşa de repede.

”Eu cred că presa s-a inflamat fără să îşi facă calculul, aritmetic, simplu. Dacă facem o socoteală aritmetică simplă vedem că Adrian Năstase nu are ce să caute în ecuaţie. Dacă proiectul de lege a fost depus la Cameră şi de aici pleacă la Senat, fiind prima Cameră sesizată, credeţi că se va mişca cu viteza luminii Senatul, Comisia de specialitate-Comisia Juridică şi să dea votul final şi apoi să plece proiectul de lege la Cameră şi la Comisia de specialitate Juridică a Camerei şi apoi pe vot final, când noi în 9 noiembrie intrăm în campanie?!”, a declarat Nicolae Păun, conform Realitatea Tv.

Păun precizează că ”oricum Năstase iese prin decembrie, ianuarie” din puşcărie şi se întreabă ”ce treabă are cu Năstase? S-ar putea ca legea nici să nu intre în sesiune asta parlamentară şi dacă vorbim de primăvara viitoare...”.

În ceea ce priveşte reacţia electoratului la proiectul său de lege, Nicolae Păun a susţinut că acesta ”reacţionează oricum doreşte, reacţionează cum a reacţionat la Oltchim, reacţionează ca şi atunci când vine cineva şi face o afirmaţie fondată sau nefondată”, susţinând că ”nu asta e important şi nici nu mă interesează cum reacţionează electoratul”, iar ”din punctul său de vedere, este un proiect de lege bazat puternic pe principii pentru ca statul român trebuie să arate puţină clemenţă, dacă vrea să arate că suntem un stat modern şi european trebuie să arate puţină clemenţă faţă de anumite persoane care nu au fapte grele”.

Chiar dacă trece de cele două Camere, legea trebuie promulgată de Traian Băsescu

Deputatul Nicolae Păun a adăugat că ”dacă se mişcă Senatul, dacă el are atât de multă putere de convingere să convingă Senatul să se mişte repede într-o săptămână, două, să-i dea şi votul final şi apoi să convingă şi Camera şi să se ducă şi cu votul final”, există posibilitatea ca legea să treacă, dar întrebarea care şi-o pune este cum îl va convinge pe preşedintele Traian Băsescu să o promulge.

”Hai să zicem că aceste două Camere le-am convins, dar cum îl conving eu pe Băsescu să-mi promulge legea? Mai durează şi acolo”, a precizat acesta.

Păun mai crede că Băsescu va retrimite legea în Parlament, însă susţine că există o şansă să treacă ”dacă presă va face din acest proiect de lege un subiect de dezbatere publică” astfel încât ”parlamentarii din actualul mandat să-l treacă măcar de Senat cu un vot pentru” iar apoi ”vom vedea ce se va întâmpla în sesiunea următoare” şi este convins că ”un semnal trebuie dat”.

Nicolae Păun şi deputatul PSD Mădălin Voicu au depus marţi, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani, exceptând condamnări pentru infracţiuni grave.

Infracţiunile grave nu beneficiază de graţiere

Următoarele infracţiuni nu beneficiază de efectele graţieri proiectului de lege: omor, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, lipsirea de libertate în mod ilegal, violul, actul sexual cu un minor, perversiunea sexuală, incestul, infracţiuni contra siguranţei naţionale, tâlhăria, înşelăciunea, delapidarea, ultrajul, tortura, represiunea nedreaptă, evadarea, înlesnirea evadării, părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede sau alte valori, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduri, traficul de stupefiante, falsificarea de alimente sau alte produse, punerea în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji, relele tratamente aplicate minorului, proxenetismul.

În prevederile acestui proiect de lege nu intră infracţiunile din legile speciale cum sunt cea privind siguranţa naţională, legea pentru combaterea evaziunii fiscale şi cea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor