Pe fondul crizei politice din Grecia, Spania suferă de nesiguranţa generalizată de pe pieţe

(photos.com)
Epoch Times România
15.05.2012

Pe fondul crizei politice din Grecia, Spania suferă de nesiguranţa generalizată de pe pieţe (revista presei) 

Nesiguranţa generalizată de pe pieţele financiare are efecte şi asupra Spaniei, anunţă marţi cele mai importante cotidiene spaniole, care urmăresc creşterea primei de risc a ţării, pe fondul crizei politice din Grecia, unde se prefigurează chiar ieşirea din zona euro. 

Neîncrederea înconjoară Spania, scrie marţi cotidianul El Pais. Ziarul îl citează pe ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, care, într-o altă zi grea pe pieţe pentru sectorul bancar spaniol, arată că Spania a făcut ceea ce trebuia - chiar dacă moneda unică a scăzut la nivelul cel mai mic înregistrat din luna ianuarie, iar dificultăţi precum cele din prezent nu au mai existat de la căderea Lehman Brothers, potrivit unui raport al importantei bănci spaniole BBVA.

Dezastrul elen face să crească enorm prima de risc spaniolă, anunţă şi cotidianul El Mundo. Ziarul spaniol rezumă situaţia în care se află Grecia, şi arată că acum, puţine reuşite se mai pot aştepta de la o ţară care are nevoie de măsurile de ajustare fiscală pentru a supravieţui din punct de vedere economic, iar cetăţenii ştiu bine acest lucru. În Spania, mai scrie cotidianul spaniol, ministrul De Guindos arată că Spania a făcut tot ceea ce trebuia făcut, iar Grecia trebuie la rândul său să aplice noi reforme, indiferent de cine va forma noul guvern.

Nesiguranţa cu privire la Grecia scufundă pieţele şi creşte enorm prima de risc, arată la rândul său cotidianul ABC. În vreme ce Eurogrupul îşi manifestă dorinţa ca Grecia să rămână în zona euro, indicele bursier spaniol Ibex scade cu 2,66% şi marchează un nivel minim, nemaiatins din 2003, mai scrie publicaţia menţionată.

Criza politică şi posibila ieşire a Greciei din zona euro fac ca prima de risc spaniolă să crească la nivelul cel mai ridicat, deşi statul spaniol reuşeşte să plaseze din datorii pe pieţe, fără probleme. Cotidianul La Razon consideră că astfel, în vreme ce Grecia provoacă 'furtuna perfectă', premierul Mariano Rajoy caută sprijinul BCE şi al Berlinului, ca acestea să ia decizii urgente, iar ministrul Luis de Guindos aminteşte că Spania a luat toate măsurile necesare.

Cotidianul catalan El Periodico anunţă tulburenţe maxime după reforma sistemului financiar din Spania, şi titrează, concentrând întreaga situaţie: Asfixiaţi. Spania nu capătă încrederea pieţelor şi a instituţiilor europene, iar prima de risc depăşeşte nivelul maxim absolut din tot anul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor