Ponta, prins cu minciuna de ActiveWatch. A fost de acord cu avizarea amendamentului care bagă în puşcărie jurnaliştii

Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)

Săptămâna trecută premierul Victor Ponta se bătea cu pumnii în piept că nu a aprobat amendamentul senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede că orice cetăţean (inclusiv jurnaliştii) care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă să fie pedepsit cu închisoarea. Activewatch a demonstrat astăzi că premierul a minţit.

Joia trecută, Guvernul a anunţat că a aprobat propunerea de lege iniţiată de Şerban Nicolae, acest lucru generând un scandal imens în spaţiul public. După câteva ore, Guvernul a revenit dând două comunicate de presă în care susţinea că, de fapt, este vorba de o simplă "eroare tehnică" şi că proiectul a fost avizat negativ.

Vinerea trecută Victor Ponta se plângea că "serviciul român de propagandă" l-a înfierat că vrea să distrug presa apobând amendamentul senatorului PSD, fostul avocat al lui Cătălin Voicu, motiv pentru care a decis să desecretizeze stenograma respectivei şedinţe de Guvern în care s-a votat amendamentul.

După această "bâlbâială" a Guvernului, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, declara la RFI: "Nu poţi să crezi nimic. Şedinţa de Guvern avusese loc, sunt stenograme. După aceea a apărut un comunicat cum că avizul nu mai e pozitiv, e negativ. Ce-au făcut? Au măsluit stenogramele, au făcut o şedinţă de Guvern seara târziu, a sunat Ponta şi-a zis "daţi comunicatul ăsta, schimbaţi tot".

"Din stenograma primită de la Guvern înţelegem că Victor Ponta a aprobat proiectul lui Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal prin care orice cetăţean care dezvăluie informaţii dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare riscă pedepse cu închisoare", a transmis miercuri Activewatch.

Guvernul României a transmis azi, 5 noiembrie, un răspuns la adresa ActiveWatch din 30 octombrie prin care organizaţia solicita publicarea stenogramelor şedinţei de Guvern din 29 octombrie în care s-a discutat proiectul senatorului Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal.

Proiectul susţinea introducerea pedepsei cu închisoarea de la şase luni la trei ani pentru orice cetăţean care dezvăluie informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare.

"Astăzi, Guvernul anunţă că a desecretizat o parte din stenograma respectivei şedinţe de Guvern. Din extrasul transmis, înţelegem că Victor Ponta a aprobat proiectul lui Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal. Reproducem integral extrasul din stenogramă asa cum a fost transmis de Guvern, pe care îl şi ataşăm în forma primită", a mai precizat Activewatch, o organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

Victor Ponta: (...) Puncte de vedere. Domnule ministru Nicolicea?

Eugen Nicolicea: (...) Poziţiile 10-18 sunt nefavorabile în forma prezentată (...)

Victor Ponta: (...) dacă nu sunt observaţii, aprobate (...).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne