Ponta subliniază că Antonescu minte, dar foloseşte un ton reconciliant

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a vorbit luni seară, la Antena 3, despre relaţia dintre el şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, pe fondul ultimului conflict care a provocat o tensiune fără precedent în USL.

Potrivit unor stenograme apărute în presă luni, Crin Antonescu a susţinut, în cadrul şedinţei PNL, că premierul Ponta a avut "o idee stupidă", respectiv ca liderii USL şi miniştrii să dezaprobe public Legea graţierii şi a amnistiei, dar aceasta să treacă în Parlament. Confruntat cu aceste afirmaţii, Victor Ponta a precizat că „dacă stenogramele sunt adevărate, Antonescu şi-a minţit colegii. Nu ar fi prima dată când Antonescu le spune ceva colegilor şi nouă altceva”.

Crin Antonescu nu a fost deloc încântat de declaraţiile lui Ponta şi l-a criticat dur pe acesta: „Îmi pare rău că premierul Ponta, într-o situaţie încurcată, recurge la asemenea atitudini. Eu nu am minţit, acesta e adevărul, eu spre deosebire de alţii nu am fost dovedit vreodată mincinos”.

„USL se află într-o situaţie grea, acest atac lipsit de bunăcuviinţă şi onestitate ne pune într-o situaţie dificilă”, a continuat Antonescu, adăugând că este „profund afectat, mâhnit, când văd că un om pe care l-am susţinut cu toată onestitatea, l-am ajutat să ajungă prim ministru, are un asemenea comportament”.

Antonescu le-a transmis jurnaliştilor că aceste dispute l-au "îmbătrânit peste măsură, chiar la aşa ceva nu mă aşteptam".

Luni seară, după toate aceste declaraţii, premierul Ponta a participat la o emisiune la Antena 3, unde a încercat să calmeze oarecum spiritele, fără a da însă înapoi.

Întrebat dacă relaţia relaţia politică şi de prietenie dintre el şi Antonescu s-a rupt, premierul a explicat: "Sunt nişte lucruri care s-au adunat în timp, dar cred că principala problemă a fost faptul că au cântat prea mult sirenele de la Cotroceni şi uneori nu ne-am pus destulă ceară în urechi ca să nu le auzim, ca să mă exprim puţin metaforic".

În cursul zilei, preşedintele PNL nota că relaţia dintre el şi Ponta nu mai este ca la început, când este vorba de prietenie.

Premierul a recunoscut că există o tensiune între el şi liderul PNL, deşi el l-a susţinut mereu pe liberal.

"E o tensiune care există, întotdeauna, pentru că eu ţin mult la ideea că suntem solidari. Eu, azi, nu doar azi, de trei ani, nu m-am exprimat în public critic la adresa domnului Antonescu. Azi a trebuit să lămuresc o situaţie, cred că am lămurit-o. Dacă am folosit termeni care l-au supărat pe domnul Antonescu, îmi pare rău. Trebuia spus adevărul, care era cel pe care l-am spus azi", a declarat Ponta.

"Nu cred că domnul Antonescu are o înţelegere cu Traian Băsescu. Cred că au fost momente în care a contat pentru Crin mai mult părerea duşmanilor decât părerea prietenilor", a mai adăugat Victor Ponta.

În final, premierul a subliniat că el îşi doreşte ca USL să nu se rupă şi să rămână unit, înciuda celor întâmplate.

Întrebat dacă PSD încă îl susţine pe Antonescu la prezidenţiale, Ponta a precizat că l-a rugat tot timpul, şi în particular, pe liberal să respecte electoratul PSD: "Vreau un preşedinte care să-i unească pe oameni, ori ultimele declaraţii au fost că PSD nu e bun, că votanţii PSD sunt nu ştiu cum...".

Liderul liberal susţinea în cursul zilei că în cazul în care astfel de atacuri din partea lui Ponta vor continua, se "teme" ca USL s-ar putea rupe, dar a adăugat că nici el nu îşi doreşte o rupere a alianţei.

„Facem toate eforturile ca încrederea oamenilor care ne-au votat să nu fie înşelată. PNL se află la guvernare nu printr-o înţelegere între mine şi Ponta, PNL, ca şi PSD, se află la guvernare în consecinţa votului dat de români. Atât timp cât va fi posibil şi rămânem în programul de guvernare, PNL se va achita de această misiune”, a precizat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne