Speranţa corupţilor s-a năruit. Legea amnistiei şi graţierii, respinsă în Parlament

Vot în Parlamentul României
Vot în Parlamentul României (Epoch Times România)

UPDATE - Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă în plenul Parlamentului, cu 296 de voturi, un vot "împotrivă" şi o abţinere, informează Realitatea TV.

"Aţi dosit nouă luni în Comisia juridică acest proiect de lege şi a trebuit să pierdeţi alegerile prezidenţiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi. A trebuit ca votul a peste 6 milioane de oameni împotriva lui Victor Ponta să vă trezească şi să fiţi de acord ca această lege să fie respinsă", a declarat liderul grupului parlamentar al PNL George Scutaru, citat de Mediafax.

Scutaru a arătat că a solicitat de 17 ori până acum respingerea acestui proiect de lege în Comisia Juridică şi de mai multe ori în şedinţa Biroului Permanent.

În replică, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a precizat că acest subiect trebuia pur şi simplu închis prin respingerea proiectului legislativ şi nu folosit ca instrument electoral.

"Nu trebuia folosit nici de dumneavoastră, nici de noi, acest lucru ca insturment electoral", a evidneţiat Marian Neacşu.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, le-a transmis celor de la PSD că speră ca să-au "trezit" "din pumnul societăţi civile şi din palma dată de cetăţeni în ziua votului final.

"Aş vrea să înţelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada, poporul pe 16 noiembrie: dacă suntem duplicitari nu câştigăm nimic. Cred că cel mai bun lucru făcut azi este că am respins-o", a declarat, în plen, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea.

***

Sub presiunea rezultatului înregistrat la alegeri şi a protestelor din stradă, unde s-a strigat clar în apărarea Justiţiei, PSD a decis, în final, să respingă Legea amnistiei şi graţierii. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în unanimitate, să formuleze raport de respingere a controversatului proiect legislativ, a informat marţi preşdintele comisiei, Bogdan Ciucă.

Raportul comisiei va fi trimis la Biroul Permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Urmează dezbaterile în plen, iar, potrivit lui Bogdan Ciucă, citat de Mediafax, acesta va fi supus la vot în ziua de miercuri.

În noul context politic, potrivnic PSD, Victor Ponta s-a văzut pus în situaţia de a cere respingerea definitivă a Legii amnistiei şi graţierii, lege care a stat în sertarele Comisiei Juridice o bună perioadă de timp, întrucât cei de la PSD refuzau repunerea acesteia pe ordinea de zi pentru a fi respinsă.

Luni, premierul Ponta a anunţat că întrega coaliţie va vota respingerea definitivă a legii amnistiei, cât şi pentru încuviinţarea cererilor DNA de ridicare a imunităţii parlamentarilor cercetaţi penal.

"E singura cale corectă dacă vrem să avem în continuare o politică europeană, în sensul unei balanţe a forţelor politice", declara Ponta.

Şi Liviu Dragnea dădea semne că a înţeles mesajul electoratului: "Legea amnistiei poate să fie una din solicitările, din societate, la care nu s-a dat curs şi una din acele solicitări care au înclinat balanţa".

Decizia PSD a năruit speranţele unui număr mare de politicieni influenţi care se bazau pe acel proiect de lege - Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc etc.

Reamintim în context că, exact înainte de alegeri, când Klaus Iohannis i-a cerut public lui Ponta să convoace Parlamentul pentru a respinge legea amnistiei şi a aviza arestarea parlamentarilor acuzaţi de fapte de corupţie, mentorul lui V. Ponta, Adrian Năstase, îl sfătuia pe premier să accepte provocarea, reamintindu-i că Parlamentul poate veni oricând cu un nou proiect de lege vizând amnistia şi graţierea, care însă să fie iniţiat de ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne