Tragedia de la Siutghiol. PMP cere demisia lui Raed Arafat

Elena Udrea , PMP
Elena Udrea , PMP (Epoch Times România)

În contextul accidentului petrecut luni în judeţul Constanţa, în cadrul căruia şi-au pierdut viaţa patru angajaţi ai SMURD, PMP consideră că este nevoie de o asumare mai clară a responsabilităţii din partea conducerii acestui serviciu, motiv pentru care cere demisia secretarului de stat Raed Arafat.

"Privind în urmă, observăm că evenimentul de ieri a fost doar repetiţia unor alte tragedii. Nu putem vorbi despre un eveniment izolat în condiţiile în care nu mai puţin de 5 elicoptere SMURD s-au prăbuşit în ultimii 12 ani. Devine din ce în ce mai clar că este o problemă de funcţionare a întregului sistem. De-a lungul timpului, au răspuns cu funcţia şefi de inspectorate din teritoriu şi chiar miniştri, dar, din păcate, aşa cum ne demonstrează tragedia de ieri, lucrurile au rămas la fel. Cu toate acestea, tocmai cel care îşi arogă paternitatea acestui serviciu, cel care l-a crescut şi coordonat, nu este tras niciodată la răspundere.", a transmis PMP în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Partidul condus de Elena Udrea a transmis că, în orice altă ţară civilizată din această lume, un şef de instituţie, oricâte merite ar avea, este primul care dă socoteală pentru accidentele petrecute în subordinea sa, mai ales când este vorba de pierderi de vieţi omeneşti şi când vorbim de situaţii care se repetă.

"Tragedia de ieri este ultima dintr-un lung şir de situaţii asemănătoare. 14 oameni profesionişti şi dedicaţi salvării de vieţi omeneşti şi-au pierdut ei înşişi viaţa în ultimii ani, plătind pentru tarele unui sistem care refuză orice tentativă de reformare. Realitatea este că România, pentru a evita asemenea tragedii pe viitor, are nevoie de o schimbare profundă a întregului sistem de Sănătate, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă. SMURD este un serviciu cu oameni dedicaţi şi profesionişti, dar care, de unul singur, nu poate suplini ineficacitatea întregului", se mai precizează în comunicat.

PMP susţine că Raed Arafat a fost printre cei care s-au opus oricărei reforme în domeniul Sănătăţii şi pentru aceasta ar trebui să-şi asume responsabilitatea, măcar la nivel moral, şi să-şi prezinte demisia. De asemenea, formaţiunea năşită de Traian Băsescu consideră că este nevoie şi de o răspundere penală a celor care se fac vinovaţi de această tragedie aviatică.