Victorie a PNL în Timiş: Folosirea acronimului „USL” pe materialele electorale ale PSD este ilegală

Victor Ponta versus Crin Antonescu
Victor Ponta versus Crin Antonescu (Epoch Times)

Deşi purtătorul de cuvânt al liberalilor Cristina Pocora a solicitat public premierului Victor ‪‎Ponta‬ şi tuturor reprezentanţilor ‪PSD‬ să pună capăt minciunii răspândite în spaţiul public din România prin materialele electorale potrivit cărora „‪‎USL‬ trăieşte”, PSD a continuat campania fără a ţine cont de nemulţumirile liberalilor. Biroul Electoral Judeţean Timiş a admis o plângere depusă de liberali prin care aceştia au solicitat înlăturarea materialelor electorale care conţin sigla USL.

„Filialele ‪‎PNL‬ vor depune plângeri la Birourile Electorale Judeţene privind acţiunile Alianţei Electorale PSD–UNPR–PC prin care sunt utilizate semnul electoral şi respectiv denumirea, ambele sub forma acronimului USL, fără acordul PNL, în scopul inducerii în eroare a electoratului şi în afara unor termeni oneşti şi democratici în care ar trebui să se desfăşoare o campanie electorală. PNL nu se ocupă cu înşelatul electoratului din România, nu se ocupă cu o campanie de genul „uitaţi, mortul trăieşte!”, respectiv „USL trăieşte”, motiv pentru care solicităm public PSD şi premierului Ponta să pună punct minciunii folosite şi răspândite pe toate materialele electorale şi în tot spaţiul public că Uniunea Social Liberală ar trăi”, a anunţat luni Pocora.

Biroul Electoral Judeţean Timiş a admis o plângere depusă marţi de PNL, filiala Timiş, care viza acţiunile Alianţei Electorale PSD-PC-UNPR- PC de împiedicare a PNL în desfăşurarea campaniei electorale în conformitate cu condiţiile prevăzute de lege, în termeni oneşti şi democratici, a informat Evz.ro

Astfel, liberalii susţin că este interzisă utilizarea oficială a denumirii alianţei electorale, în condiţiile în care aceasta şi-a schimbat componenţa iniţială. În speţă, Alianţa Electorală PSD–UNPR–PC eludează prevederile legii, ocolind procedura în faţa ‪‎BEC‬ în condiţiile în care, în mod evident, nu ar fi putut participa la alegeri sub denumirea USL, prin urmare utilizând-o „în paralel” cu unicul scop de inducere în eroare a electorilor PNL, prin producerea de confuzie.

PNL Timiş a solicitat sancţionarea acestor abuzuri, în special prin înlăturarea materialelor electorale care fac trimiteri explicite la USL şi, totodată, interzicerea folosirii pe viitor a însemnelor USL.

Biroul Electoral Judeţean Timiş a hotărât ca afişele care au însemnele USL şi mesajele „USL trăieşte”, „Continuăm USL” să fie toate înlăturate.

„Considerăm că în acest fel se pune capăt unor practici deopotrivă nelegale şi imorale ale PSD şi acoliţilor săi. În susţinerea contestaţiei, PNL Timiş a depus la BEJ Timiş imagini din mai multe localităţi din judeţ”, a declarat Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

„În mod clar vorbim despre încălcarea oricăror principii etice, acela al manipulării prin intermediul inducerii în eroare a electoratului, în detrimentul PNL. Totodată, învederăm faptul că grafismul „USL” reprezintă nu doar acronimul, denumirea prescurtată sub care Alianţa Uniunea Social Liberală a fost cunoscută de publicul larg, respectiv de către votanţi, ci şi parte din semnul electoral al acestei alianţe”, a adăugat Pocora.