Lockdown-ul din metropola chineză Chengdu, prelungit pe termen nelimitat. Peste 20 de milioane de oameni, blocaţi în case

China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID
China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID (Youtube - captură ecran)
D.B.
08.09.2022

Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei, a prelungit pe termen nedefinit lockdown-ul impus de autorităţi sub pretextul luptei împotriva răspândirii cazurilor de Covid-19 în oraşul cu 21,2 milioane de locuitori.

Mega-oraşul, care s-a confruntat cel mai recent cu valuri de căldură, întreruperi de energie electrică şi un cutremur, a fost închis la 1 septembrie după detectarea mai multor cazuri de Covid, devenind astfel cea mai mare metropolă chineză care a fost supusă acestor restricţii de la lockdown-ul din Shanghai, la începutul acestui an.

Restricţiile urmau să fie ridicate miercuri, dar oficialii guvernamentali locali au declarat că "există încă riscuri de răspândire socială în unele zone", potrivit autorităţilor din Chengdu.

Locuitorii aflaţi sub izolare în 16 districte, oraşe, judeţe şi zone speciale din cele 23 aflate sub jurisdicţia oraşului Chengdu rămân sub restricţii, au declarat autorităţile. Aceştia vor fi testaţi pentru depistarea virusului în fiecare zi, au declarat autorităţile miercuri seara târziu, fără a stabili o dată la care va fi ridicată izolarea. Câteva districte au fost eliberate de la o izolare completă, dar rezidenţii trebuie să se supună în continuare unor teste în masă vineri şi duminică.

Locuitorii din districtele care nu se mai află sub izolare totală au interdicţie de a merge în alte districte şi nu pot pleca din Chengdu, fără a avea motive esenţiale.

Politicile vor fi "ajustate în mod dinamic în funcţie de evoluţia epidemiei", se arată în comunicat.

Vestea prelungirii izolării a stârnit îngrijorări că lanţurile de aprovizionare globale s-ar putea confrunta cu noi perturbări. În Chengdu există o fabrică importantă pentru furnizorii Apple, Foxconn - care produce iPad-uri şi MacBook-uri - şi Jabil, care produce componente pentru MacBook-uri. Ambii furnizori se luptau deja cu criza de energie electrică provocată de valul de căldură fără precedent din China.

Joi, guvernul local a raportat 116 noi cazuri locale, în scădere de la 121 cu o zi în urmă. Dintre cazurile raportate, 57 au fost simptomatice şi 59 asimptomatice.

Mega-oraşul s-a blocat săptămâna trecută, deoarece cazurile au crescut în mai multe districte, permiţând autorităţilor să finalizeze o altă rundă de teste în masă. Acesta a precizat, într-un anunţ oficial, că locuitorii trebuie "să rămână în principiu acasă" pentru a combate un nou val de infecţii.

Fiecare gospodărie va avea voie să trimită numai o persoană să cumpere alimente şi bunuri esenţial într-o zi, cu condiţia ca aceasta să fi fost testată negativ în ultimele 24 de ore, se arată în anunţ.

Aproximativ 90% din zborurile de pe aeroportul Shuangliu din Chengdu au fost anulate luni.

În acest an, China s-a luptat să limiteze varianta Omicron, foarte transmisibilă, impunând diferite grade de izolare în oraşe, pentru a opri răspândirea acesteia.

Shanghai, închis timp de două luni în aprilie şi mai, a fost unul dintre cele mai importante oraşe care au fost afectate de aşa-numita "politică dinamică zero-Covid" a Chinei, în cadrul căreia infecţiile trebuie eradicate atunci când apar.

Focarele din ultimele luni au apărut într-un an în care se aşteaptă ca preşedintele Xi Jinping să obţină al treilea mandat fără precedent la conducerea Chinei la congresul partidului comunist aflat la putere, care are loc o dată la cinci ani, la mijlocul lunii octombrie.

În perioada premergătoare congresului şi, de asemenea, a vacanţei de o săptămână de la începutul lunii octombrie, cu ocazia Zilei Naţionale, tot mai multe oraşe au îndemnat locuitorii să se abţină de la călătoriile neesenţiale în afara oraşului, având în vedere focarele de Covid, care au fost raportate în fiecare regiune şi provincie în ultimele săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor