Afacerea "zăpada". Contracte grase "cado" unor firme apropiate PSD

La două săptămâni după alegerile câştigate zdrobitor de PSD, compania care administrează drumurile naţionale a împărţit, fără licitaţie, contracte bănoase pentru deszăpezire unor firme conduse de apropiaţi ai liderilor social-democraţi.
Deszăpezire la Palatul Victoria
Deszăpezire la Palatul Victoria (Epoch Times România)

Chiar în ajun de Crăciun şi de Revelion, la două săptămâni după alegerile parlamentare, compania care administrează drumurile naţionale a acordat contracte de deszăpezire fără licitaţie unor firme cu acţionari apropiaţi de liderii PSD, relatează dig24.ro. Respectivele contracte ar fi trebuit acordate în urma unor licitaţii ce trebuiau organizate în vară, licitaţii care au fost anulate sau amânate, pentru ca, ulterior, contractele să fie date în regim de urgenţă la scurt timp după alegeri.

Practic, deşi contractele de deszăpezire trebuiau încheiate din vară, la căderea zăpezii doar 78 la sută din drumuri aveau contracte de deszăpezire încheiate prin licitaţii publice. Pentru restul, contractele au fost încheiate pe ultima sută de metri prin negociere fără anunţ de participare. Contractele au ajuns la o serie de privilegiaţi ai "sorţii", respectiv la firme ce au acţionari prieteni cu Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Rovana Plumb şi Remus Truică.

Una dintre firme care a primit contracte înainte de sărbători este, bineînţeles, celebra Tel Drum, al cărei nume e indisolubil legat de Liviu Dragnea. Înfiinţată în Alexandria, Tel Drum a avut ca unic acţionar Consiliul Judeţean Teleorman, condus de actualul lider PSD. În 2002, firma a fost vândută lui Marian Fişcuci, prieten cu Liviu Dragnea, pentru ca în ianuarie 2006, alţi doi apropiaţi de-ai lui Liviu Dragnea, Mugurel Gheorghieş şi Liviu Lucian Dobrescu, să devină acţionari ai Tel Drum. De şase ani, Tel Drum are un acţionar necunoscut, care deţine 955.475 de acţiuni la purtător. În ultimii 7 ani, compania naţională de drumuri i-a acordat firmei din Alexandria cele mai bănoase contracte.

Tot în ajun de Crăciun, a primit un contract de 1,5 milioane de euro, fără licitaţie, şi asocierea dintre firmele Anastamar Construct SRL şi Itaro SRL, firme ce trebuiau să deszăpezească drumurile din jurul Bucureştiului.

Anastamar Construct îi are ca acţionari pe Gheorghe Cuşa, cu 90%, pe soţia acestuia, Ioana Cuşa, cu 5%, şi pe nora Paula Cuşa, cu restul de 5%. Aceasta, împreună cu fiul lui Gheorghe Cuşa, George, l-au cununat anul trecut pe Gabriel Bădălău, fiul actualului preşedinte executiv al PSD, Nicolae Bădălău, arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici