Bogdan Oprea: Demisia lui Băsescu, piedică pusă justiţiei şi culoar pentru Ponta spre Cotroceni

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

După ce premierul Victor Ponta cerea joi demisia preşedintelui Traian Băsescu, în contextul scandalului în care este implicat fratele acestuia, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a subliniat că "demisia şefului statului ar fi cea mai mare piedică pusă justiţiei" întrucât i-ar face culoar spre Cotroceni premierului Ponta, "care i-a apărat public fără nicio ezitare pe colegii de partid chemaţi în faţa justiţiei".

"Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, a declarat că cel mai mare ajutor pe care preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-ar putea da prestigiului justiţiei româneşti ar fi să demisioneze din funcţie. Pentru oricine a trăit în România ultimilor doi ani este evident că demisia domnului preşedinte Traian Băsescu ar fi cea mai mare piedică pe care ar putea-o pune justiţiei româneşti", a transmis Bogdan Oprea într-o declaraţie de presă.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a adăugat că, o astfel de decizie a preşedintelui i-ar crea culoar spre Cotroceni chiar premierului Victor Ponta, "cel care, din înalta poziţie publică în care se află, i-a apărat public fără nicio ezitare pe toţi colegii de partid care au fost chemaţi în faţa justiţiei".

Procurorii DNA l-au reţinut joi pe fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, care este acuzat de trafic de influenţă în scandalul Bercea Mondialu. DNA susţine că fratele preşedintelui ar fi primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţi în vederea soluţionării unui proces în care era acuzat interlopul Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu.

Premierul Victor Ponta a solicitat demisia preşedintelui în scopul de a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, adăugând că poate fi luată în calcul şi suspendarea lui Băsescu dacă se dovedeşte că preşedintele are vreun amestec în acest caz.

În replică, preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său şi a subliniat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) în procesele pe care le avea. Şeful statului a afirmat că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei.