În Afganistan mocneşte un alt element de destabilizare: neplata salariilor poliţiştilor

(Johannes Simon / Getty Images)
Mioara Stoica
18.01.2014

În Afganistanul sfâşiat de retragerea trupelor NATO şi de intensificarea atacurilor talibanilor care provoacă din ce în ce mai multe victime în rândul civililor şi forţelor de securitate ale guvernului, mocneşte un alt element de destabilizare. Din noiembrie, în unele cazuri chiar din luna septembrie, 150.000 de poliţişti afgani nu-şi primesc salariul. Acest lucru a fost descoperit în cursul unei anchete efectuate de către New York Times, destinată operaţiunilor de securitate pe care Kabul le pune la punct în vederea alegerilor prezidenţiale din luna aprilie.

Greu de înţeles cauzele blocării plăţii salariilor celor din poliţia naţională,
Afghan National Police, poliţia anti-insurgenţă Afghan National Civil Order Police, poliţia de frontieră, Afghan National Border Police şi forţele paramilitare din sate, Afghan Local Police. Oficialii afgani au declarat pentru ziarul american că banii sunt disponibili pentru plata salariilor, dar Ministerul de Interne nu a respectat termenele stabilite de Ministerul Finanţelor. Fondurile pentru salarii sunt plătite în avans guvernului afgan de către Statele Unite şi alte ţări donatoare (în mare parte NATO), care sprijină armata din Kabul şi instruiesc diferitele forţe de poliţie.

Oficialii afgani au asigurat că este vorba doar de "probleme birocratice" şi că restanţele salariale vor fi plătite în zilele următoare, dar asta ridică multe probleme forţelor aliate. După retragerea NATO, ţările occidentale s-au angajat să ofere pe o perioadă de cel puţin trei ani (2015-2017) suma de 4,1 miliarde de dolari pe an pentru susţinerea forţelor de securitate afgane, jumătate alocate de Washington şi jumătate de către europeni.

Dincolo de evidenţa ineficienţei aparatului guvernamental, corupţiei şi furtului de fonduri publice, este clar că suspendarea, chiar şi pentru câteva luni, a salariilor (în medie, între 150 şi 400 de dolari pe lună, în funcţie de grad) provoacă grave riscuri de nesupunere şi neglijenţă a agenţilor care, spre deosebire de armată, sunt prezenţi în toate raioanele din Afganistan. În mod tradiţional, populaţia nu are încredere în poliţie, renumită pentru luarea de mită. În trecut, Poliţia a fost protagonista unor dezertări spectaculoase, cu departamente întregi care au trecut cu arme şi vehicule de partea talibanilor.

Este surprinzător faptul că, în ciuda miliardelor de dolari investiţi pentru funcţionarea poliţiei afgane, mulţi oficiali europeni şi americani nu cunoşteau situaţia - scrie New York Times - şi unii dintre ei ar fi aflat numai cu câteva zile în urmă.

În contextul retragerii treptate a trupelor şi ofiţerilor aliaţi care însoţeau autorităţile locale
în toate provinciile afgane, pare că a devenit din ce în ce mai greu să se menţină controlul asupra destinaţiei finale a miliardelor de dolari care vin în Kabul din partea comunităţii internaţionale.

"Banii sunt în casele din Afganistan", a asigurat Basil Massey, şeful companiei "
Law and Order Trust Fund for Afghanistan al United Nations Development Programme" (Unpd), în timp ce unii oficiali occidentali şi afgani au evidenţiat că şi în trecut au existat întârzieri la plata salariilor personalului militar şi ofiţerilor de poliţie.

Neplata salariilor este în beneficiul talibanilor şi al propagandei militare, dar, de asemenea, alimentează speculaţiile controverselor din acest moment dintre Washington şi preşedintele Hamid Karzai, care refuză să semneze acordul bilateral de securitate (BSA), fundamental pentru formarea misiunii NATO şi sprijinul militar şi de instruire „
Resolute Support” prevăzut după retragerea trupelor ISAF.

Printre poliţiştii afgani se află şi cei care acuză Statele Unite pentru întârzierea la plată a salariilor, afirmând că aceasta este o alegere deliberată, o stopare a finanţării care alimentează salariile agenţilor, menită să-l oblige pe Karzai să semneze BSA. O ipoteză care nu este adevărată deoarece, aşa cum au confirmat oficialii americani şi afgani, transferurile de fonduri sunt făcute cu luni de zile în avans în raport cu nevoile.

După dezvăluirile făcute de New York Times, între ministerele din Kabul au început acuzaţiile reciproce. Cazul salariaţilor de poliţie fără plată este semnalul unui eşec răsunător al construcţiei naţionale a Afganistanului, care este subminată de instituţii slabe şi de incompetenţa funcţionarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor