Afganistan: O fetiţă de 10 ani prinsă chiar înainte de a comite un atac sinucigaş

Mioara Stoica
07.01.2014

alte articole

Mioara Stoica
07.01.2014

Fetiţa a fost capturată în satul Taghaz la graniţa cu Pakistanul. Conform planurilor fratelui său taliban, ea ar fi trebuit să atace poliţiştii de la frontiera afganistană.

Încă un copil victimă a războiului, sărăciei şi lipsei de educaţie. Spozmay, în vârstă de 10 ani, sau chiar opt ani, potrivit unor surse, a fost arestată duminică 5 ianuarie, de către soldaţii forţelor afgane în provincia sudică Helmand. Misiunea sa era să se arunce în aer lângă un convoi de poliţişti de frontieră. Dar unul dintre soldaţi a remarcat-o în timp ce se apropia, înfăşurată într-o vestă explozivă. Prinsă la timp, Spozmay nu a putut acţiona dispozitivul care ar fi făcut-o să explodeze, relatează BBC.

Fetiţa a mărturisit că misiunea de sinucidere i-a fost încredinţată de fratele ei Zahir, comandant taliban care operează în zonă cu numele de Hameed Sahib, care a convins-o să efectueze atacul. Fetiţa, conform celor relatate de BBC, este acum în stare de şoc.

Faptul s-a întâmplat duminică dar a fost anunţat abia luni de către Ministerul de Interne de la Kabul. În nota sa ministerul a anunţat că o fetiţă pe nume Spozmay a fost capturată în satul Taghaz, în districtul de Khan Nishin, la graniţa cu Pakistanul, cu puţin timp înainte de executarea unui atac asupra poliţiştilor de frontieră afgani. Fetiţa a fost transferată la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand. Din partea talibanilor nu a venit, încă, o reacţie la această ştire.

Povestea reproduce doar un tipar repetat de nenumărate ori, între orori trăite cu adevărat şi cazuri folosite ca propagandă anti - talibană. Potrivit rapoartelor, atacatorii sinucigaşi copii sunt recrutaţi în diferite zone ale ţării şi de cele mai multe ori trimişi în Pakistan, unde sunt instruiţi pentru a deveni atentatori sinucigaşi.

În luna octombrie a anului trecut, potrivit unor surse de securitate afgane, cel puţin 21 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, au fost arestaţi şi mai târziu eliberaţi de o operaţiune a forţelor de securitate în provincia de est Laghman, copii care au primit o instruire în Pakistan. În februarie 2012, opinia publică afgană şi internaţională a fost lovită de vestea că poliţia din Kandahar a arestat, pentru a doua oară, doi copii în vârstă de zece ani, Azizullah şi Nasibullah, care erau pe cale să se sacrifice împotriva unui convoi de trupe străine. În luna septembrie a aceluiaşi an, un alt băiat în vârstă de 12 ani, Niyaz, recrutat de talibani ca atentator sinucigaş pentru a se jertfi, a fugit din cantonament şi s-a predat autorităţilor. Şi acestea sunt doar câteva cazuri.

Talibanii au negat în mod repetat în comunicatele lor folosirea minorilor pentru acţiunile împotriva forţelor de securitate afgane şi internaţionale, dar realitatea este destul de diferită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor