În ciuda lui Ponta. Traian Băsescu a împărţit decoraţii intelectualilor

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, o serie de personalităţi culturale şi ale societăţii civile, printre care se numără şi intelectualii Horia Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu, relatează Realitatea.

Evenimentul vine la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a refuzat vehement să contrasemneze decretul de decorare a conducerii Institutului Cultural Român din perioada 2005-2012, pe motiv că membrii acesteia ar fi "exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste". Premierul nu a fost de acord cu decorarea lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR, Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

Gestul lui Victor Ponta a stârnit replici dure din partea societăţii civile şi a intelectualilor, inclusiv a lui Patapievici şi Liiceanu, care au fost ulterior decoraţi de preşedinte.

"Avem tot aici reprezentanţi a unei instituţii care, pentru mine, a devenit o mândrie. Slavă Domnului că această mândrie a acoperit perioada 2005-2012. Aş spune, pentru stabilitatea din România, în funcţii importante, a fost totuşi o performanţă şi mă refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar mă refer la toată echipa din care a făcut parte şi domnul Mihăieş, toată echipa de la ICR, care au făcut ca Institutul Cultural Român să fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau al altor extrem de importante instituţii culturale", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, faptul că în mandatul acestei echipe de conducere, ICR a deţinut preşedinţia institutelor culturale din lume este un element de mândrie, poate nu atât pentru cei care au condus ICR, dar în primul rând pentru el.

Cu ocazia ceremoniei de vineri de la Cotroceni, şeful statului a subliniat că decorarea acestor intelectuali reprezintă un semn către toată intelectualitatea din România, "o intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români, nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română".

"Sunt în faţa unei părţi a intelectualităţii române pe care tot timpul am încercat să o înţeleg în exigenţele ei, chiar dacă nu am înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat. Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta e - fiecare, la ce ne pricepem. Evenimentul de azi e un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui. Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu. Preşedintele doar recunoaşte merite şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc. Astăzi avem oameni care au făcut ca pentru cititorii români marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei de valoare, idei pe care prea puţini suntem pregătiţi să le punem în aplicare sau să le valorificăm", a declarat Traian Băsescu.

Cine au fost cei decoraţi

Şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie".

Scriitorului Horia Roman Patapievici i-a fost acordat Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de cavaler "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei".

Regizorul Călin Peter Netzer a primit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului „Poziţia copilului” cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români".

Preşedintele l-a declarat pe directorul Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni".

În cadrul ceremoniei de la Cotroceni, Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor scriitorul şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului "Cotroceni - porţi deschise culturii".