Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile omului îndeamnă China să soluţioneze nemulţumirile tibetanilor

Exilatul tibetan, Jampa Yeshi, 27 de ani, aleargă înconjurat de flăcări înaintea vizitei preşedintelui Chinei, Hu Jingtao, în capitala îndiei, New Delhi, pe 26 martie 2012.
Exilatul tibetan, Jampa Yeshi, 27 de ani, aleargă înconjurat de flăcări înaintea vizitei preşedintelui Chinei, Hu Jingtao, în capitala îndiei, New Delhi, pe 26 martie 2012. (STRDEL / AFP / Getty Images)

Conducătorul Comisariatului pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Navi Pillay, îndeamnă China să rezolve cauzele nemulţumirilor de lungă durată ale tibetanilor, care au dus la o escaladare alarmantă a auto-incendierilor în rândul acestora. Ea afirmă că tibetanii recurg la aceste forme de protest disperate, deoarece nu văd nici o altă cale de a ieşi din dilema lor.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile Omului, Navi Pillay, spune că acest val de auto-incendieri trebuie să se oprească. Ea îşi exprimă neliniştea în privinţa cazurilor continue de violenţă asupra tibetanilor, care încearcă să îşi exercite drepturile fundamentale ale omului cum sunt libertatea de exprimare, de asociere şi de religie.

Pillay îşi exprimă îngrijorarea cu privire la rapoartele de detenţii şi de dispariţii, de folosire excesivă a forţei împotriva demonstranţilor paşnici şi îngrădirea drepturilor culturale ale tibetanilor. Purtătorul său de cuvânt, Rupert Colville, declară că Înaltul Comisar pledează pentru eliberarea tuturor persoanelor arestate doar pentru exercitarea drepturilor lor universale.


"Ea face, de asemenea, apel la tibetani să se abţină de la a mai recurge la forme extreme de protest, cum ar fi auto-incendierea şi îndeamnă liderii comunităţii religioase să-şi folosească influenţa pentru a ajuta la oprirea acestor tragice pierderi de vieţi", a spus Colville. "Ea recunoaşte pe deplin sentimentul intens de frustrare şi disperare al tibetanilor, care i-a determinat să recurgă la astfel de mijloace extreme, dar există şi alte modalităţi de a exprima fără echivoc aceste sentimente. Este important ca guvernul să le recunoască, de asemenea, şi să le permită tibetanilor să-şi exprime sentimentele fără teama unor represalii."

Apelul Înaltului Comisar este adresat autorităţilor chineze cu doar câteva zile înainte de Congresul Poporului, o tranziţie a puterii care are loc o dată la zece ani în China. Colville neagă orice legătură.

Colville spune că Pillay adresează acest aspect acum, din cauza creşterii bruşte a auto-incendierilor, ceea ce indică frustrări şi disperare reală.

"Este un act foarte extrem, care are loc", a declarat Colville. "În jur de 60 de auto-incendieri au avut loc doar începând cu luna martie a acestui an. Şi cel puţin şapte au avut loc în ultimele două săptămâni din 20 octombrie. Ele sunt o ilustrare a gravităţii situaţiei şi nu vedem niciun progres în abordarea problemei de bază cu care se confruntă atât tibetanii din Tibet cât şi din alte zone, deoarece destul de puţine auto-incendieri au fost în zonele tibetane din afara Tibetului în sine."

De-a lungul ultimilor ani, tibetanii şi-au dat foc în mod periodic pentru a protesta împotriva autorităţii chineze din Tibet. Ei au cerut libertate şi întoarcerea din exil a lui Dalai Lama.

În cadrul recursului său, Înaltul Comisar Pillay, a cerut în repetate rânduri, guvernului chinez să permită monitorilor independenţi şi imparţiali să viziteze şi să evalueze condiţiile reale la faţa locului şi să ridice restricţiile privind accesul mass-media în regiune.

Colville subliniază că Pillay a cerut ea însăşi în mod repetat să viziteze China. El spune că discuţii privind vizita au avut loc de ceva timp, dar până în prezent nu a fost stabilită o anumită dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe