Interceptări DNA. Numele lui Meleşcanu apare în dosarul baronului de Cluj, Horea Uioreanu

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Dosarul Horea Uioreanu devine din ce în ce mai interesant. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, ar fi vorbit la telefon cu fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, în contextul strângerii de informaţii secrete despre anchetele penale ce-l vizau pe Uioreanu, relatează B1.ro.

Baronul de Cluj i-a mărturisit consilierului său, Răzvan Pop, că a vorbit la telefon cu fostul şef SIE. Ce nu ştia Uioreanu este că la acel moment Pop colabora deja cu procurorii anticorupţie, astfel că acea conversaţie a fost înregistrată.

Stenograma înregistrării apare în rechizitoriul DNA privind folosirea de informaţii secrete de către Horia Uioreanu. În discuţia dintre cei doi apar două nume grele din domeniul structurilor de informaţii - Teodor Meleşcanu şi Gelu Oltean, fost şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Amintim că Horea Uioreanu a fost trimis în judecată în două dosare - unul pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani, iar în al doilea pentru că a beneficiat de informaţii care nu erau destinate publicităţii şi a instigat ca aceste informaţii să ajungă în posesia lui.

Vă prezentăm discuţia din data de 16 mai 2014 purtată între Horea Uioreanu şi Răzvan Pop (citată de clujust.ro):

Răzvan Pop: De la…? HOREA! De la asta, de la fata lu' MIHNEA n-o mai venit nimica? De la SCÂNDU? (porecla plutonierului SRI Anca Albu care i-a furnizat informaţii secrete lui Uioreanu - n.red.)

Horea Uioreanu: Nu… N-am ajuns la Bucureşti să mă întâlnesc cu omul ăla ...(neinteligibil)... am vorbit la telefon cu el.

Răzvan Pop: Cu? Cu cine? Cu GELU?

Horea Uioreanu: Nuu! Cu MELEŞCANU.

Răzvan Pop: GELU OLTEANU nu ţi-o zis nimic?

Horea Uioreanu: Nu m-am mai întâlnit de două luni cu el. Am mai vorbit la telefon. De ce?

Răzvan Pop: Păi numa aşa... Îs curios să...

Horea Uioreanu: După, după...

Răzvan Pop: Acuma mergi a Bucureşti, luni?

Horea Uioreanu: Nu, nu.

Răzvan Pop: Îhâm.

Horea Uioreanu: Atunci m-oi duce. De ce? Îi ceva?

Răzvan Pop: Păi nu, mă gândeam că te duci la pronunţare sau… (pronunţarea la ÎCCJ în dosarul lui Alexandru Uioreanu - n.red.)

Horea Uioreanu: Nu trebuie. Se anunţă.

Întrebarea care se pune este de ce anume l-a contactat Uioreanu pe Teodor Meleşcanu. Procurorii DNA susţin că subofiţerul SRI Anca Albu i-a furnizat informaţii secrete lui Horea Uioreanu, care urma la rândul său să o ajute să se transfere la SIE, condus la vremea respectivă de Teodor Meleşcanu.

"În rechizitoriul întocmit procurorii militari au reţinut în sarcina inculpatului Uioreanu Horea-Dorin că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cunoscând faptul că Albu Anca-Elena este lucrător în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, cu intenţie, a determinat-o pe aceasta, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, informaţii de care subofiţerul urma sa ia cunoştinţă sau a luat cunoştinţă în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu. Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", reiese din documentele DNA.

Într-o declaraţie dată la DNA, Anca Albu susţine că i-a dat un CV în decembrie 2012 fostului prefect de Cluj, Mihnea Iuoraş, pentru a o ajuta să ajungă la SIE.

"Văzând că nu se întâmplă nimic, la una din întâlnirile noastre l-am întrebat ce se mai ştie de acel CV. Mihnea Iuoraş mi-a spus că are anumite cunoştinţe care ar putea să mă ajute, dar o relaţie mult mai apropiată cu domnul Meleşcanu o are Uioreanu şi va vorbi cu acesta", a precizat Anca Albu.

Din probele de la dosar rezultă că Anca Albu s-a dus la biroul lui Horea Uioreanu şi i-a transmis acestuia următorul mesaj: "Ai grijă, ţinta nu este Răzvan Pop, ţinta eşti tu". Mesajul a fost transmis imediat după ce şeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop, a decis să colaboreze cu procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant de DNA Cluj în alt dosar de corupţie şi a vrut să scape de pedeapsă oferind probe concludente împotriva lui Uioreanu, printre care şi celebra agendă unde erau notate „şpăgile” primite de acesta.

De altfel, şi fostul subprefect de Cluj Mihnea Iuoraş a fost acuzat că a primit informaţii că la rândul lui este obiectul unor măsuri informative, filaj, de la acelaşi subofiţer SRI.

Plutonierul SRI Anca Albu şi Mihnea Iuoraş au fost de acord să semneze un acord de vinovăţie cu DNA, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai uşoară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne