Obama trimite o scrisoare preşedintelui rus în vederea îmbunătăţirii relaţiilor

Preşedintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe ministru rus de externe Sergei Lavrov în timpul unei ceremonii de semnare după discuţiile ruso-uzbeke în Moscova, 15 aprilie 2013. (AP Photo / Alexander Zemlianichenko)
Associated Press
16.04.2013

MOSCOVA – Preşedintele american Barack Obama doreşte să uşureze tensiunile diplomatice cu Moscova şi a trimis o scrisoare livrată personal preşedintelui Vladimir Putin pentru a propune noi modalităţi de cooperare, au declarat luni oficialii ruşi.

Consilierul naţional în securitate al cabinetului Obama, Tom Donilon, s-a întâlnit cu Putin şi alţi oficiali şi a prezentat scrisoarea într-un efort de îmbunătăţire a relaţiilor tensionate în lunile recente.

În ciuda eforturilor lui Obama de a reface relaţiile cu Rusia în primul său mandat, acestea s-au înrăutăţit datorită neînţelegerilor asupra planurilor de apărare antirachetă conduse SUA, asupra abordărilor conflictuale faţă de criza siriană şi datorită temerilor americane că guvernul de la Kremlin îşi suprimă disidenţii.

Mai recent, decizia Washingtonului de a sancţiona oficialii ruşi acuzat de încălcări ale drepturilor omului a determinat Moscova să răspundă printr-o hotare ce interzice americanilor să adopte copii ruşi. La sfârşitul săptămânii trecute, SUA au publicat o listă de 18 ruşi vizaţi pentru sancţiuni şi Moscova a răspuns în weekend cu o listă de 18 americani.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a declarat că Donilon a semnalat luni că Washingtonul doreşte să adreseze aceste chestiuni şi să se axeze pe cooperare asupra problemelor globale, precum conflictele armate.

Conform consilierului lui Putin pentru probleme externe, Yuri Ushakov, scrisoarea lui Obama a fost “destul de constructivă” şi a conţinut propuneri specifice privind controlul asupra armelor şi cooperarea economică.

În schimb, Putin a dat de înţeles că este pregătit să susţină “semnalele pozitive” ce vin dinspre Washington, a declarat Ushakov.

Tensiunile asupra Coreei de Nord au fost de asemenea discutate. Ushakov a fost citat de agenţiile ruse de ştiri ca afirmând că Moscova este “pregătită pentru o cooperare activă cu americanii asupra acestei probleme.”

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului american pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden, a susţinut într-o declaraţie că discuţiile lui Donilon din Moscova au fost “cuprinzătoare şi constructive”. Ea a declarat că discuţiile au acoperit o gamă mare de probleme bilaterale şi globale, în pregătire pentru întâlnirea dintre Obama şi Putin pe marginea summitului G8 ce va avea loc în nordul Irlandei în luna iunie.

Putin şi-a calmat retorica antiamericană, în special în timp ce se afla în campanie pentru un al treilea mandat prezidenţial în alegerile din martie 2012. El a acuzat Departamentul american de Stat de instigare a masivelor proteste din Moscova împotriva conducerii sale.

Tensiunile au atins un nou punct după adoptarea unei legi americane numită după avocatul rus Sergei Magnitiski, care a murit într-o închisoare din Rusia după ce a fost arestat de oficiali ai poliţiei ce l-au acuzat că a furat 230 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. Legea interzice celor 18 oficiali ruşi să intre în SUA şi impune sancţiuni bancare asupra lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor