Reacţii la ordonanţa care modifică Legea audiovizualului. Legea este neconstituţională conform UAPR

(Manpreet Romana / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.11.2012

Agenţiile de publicitate din România sunt revoltate de noua modificare a Legii audiovizualului şi acuză Guvernul Ponta că nu a discutat cu ele înainte de a face modificările. Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) a precizat marţi că legea este neconstituţională.

Preşedintele Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România, Radu Florescu, îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă şi precizează că aceasta a trecut "într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi".

Conform UAPR, au existat obiecţiilor anterioare cu privire la adoptarea acestor modificări, iar, în repetate rânduri, aceasta şi-a exprimat disponibilităţii de a participa activ la dialog şi consultări pe marginea modificării Legii audiovizualului, însă nu avut loc nici o discuţie, cu nici una dintre părţile relevante.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat că guvernul a modificat legislaţia audiovizualului stabilind, printre altele, că preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor care doresc spaţii publicitare să fie confirmate în mod obligatoriu şi în prealabil cu radiodifuzorii, iar sumele aferente vor fi plătite direct de către beneficiarul publicităţii către radiodifuzor.

Andrei Zaharescu a arătat că ordonanţa vizează "combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane" de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale, însă conform UAPR, legea este neconstituţională şi creează un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, în condiţiile în care o lege este schimbată peste noapte, fără discuţie, dezbătare sau avertizare prealabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor