Sindicaliştii, nemulţumiţi: Legea salarizării reduce salariile din cadrul APIA

Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA ameninţă că va declanşa conflictul social dacă nu va fi modificată Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice reduce drastic salariile din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – centre judeţene şi locale, şi-a exprimat nemulţumirea luni, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA.

"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) este instituţia publică care a atras cele mai mari sume de bani din fondurile UE pentru susţinerea agriculturii româneşti, respectiv peste 20 de miliarde de euro începând cu 2007 pentru schemele şi măsurile de sprijin gestionate de Agenţie din fonduri UE şi din bugetul naţional, având în cei 10 ani de activitate o rată medie anuală a absorbţiei de peste 96%. Realizările de anul acesta ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se datorează în principal activităţii APIA.

Această performanţă, recunoscută public, este realizată cu multe sacrificii (în principal prin ore suplimentare neplătite), de către funcţionarii dedicaţi şi corect motivaţi. Având în vedere importanţa deosebită pe care o are absorbţia fondurilor UE, într-o proporţie cât mai mare, este necesară stimularea financiară a personalului care gestionează aceste fonduri. Orice scădere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecinţele negative care se pot întrevede de aici", se arată în comunicatul citat.

Potrivit sindicaliştilor, Senatul a respins amendamentele propuse (amendamente susţinute şi de Comisia pentru agricultură din Senat). La Camera Deputaţilor, dezbaterile se desfăşoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele.

"În contextul în care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice îi dezavantajează pe funcţionarii publici din cadrul APIA, Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA este în proces de consultare a membrilor privind declanşarea conflictului social. Precizăm că prin această lege, în forma actuală, se încalcă inclusiv recomandările europene în materie de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene", au mai precizat sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne