Sindicat al Poliţiştilor, acuză: MAI a prejudiciat statul cu 1.500.000 euro prin neaplicarea de amenzi

Mii de tineri agenţi de poliţie au fost afectaţi de neaplicarea Hotărârii de Guvern privind salariul minim pe economie. Mai mult, statul a fost şi el prejudiciat, prin neîncasarea amenzilor de care erau pasibili cei ce nu au adus salariile agenţilor la nivelul stabilit prin lege.
Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Diamantul
Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Diamantul (Epoch Times)

Sindicatul Poliţiştilor din România ''Diamantul'' acuză că Direcţia Generală de Management şi Resurse Umane din MAI (DGMRU) a adus statului român un prejudiciu de cel puţin 1.500.000 euro, prin refuzul de a aplica amenzi contravenţionale pentru încălcarea HG 1017 din 2015 privind salariul minim garantat pe economie.

Concret, într-o sesizarea adresată MAI, reprezentanţii Diamantul susţin că 7000 de agenţi de poliţie au fost afectaţi de aplicarea cu întârziere sau neaplicarea prevederilor HG 1017 din 2015 - inclusiv la ora actuală existând inspectorate de poliţie judeţene care nu au pus în executare prevederile respectivei hotărâri de Guvern ( IPJ Constanţa, IPJ Brăila, IPJ Vâlcea).

Ori, potrivit HG-ului menţionat, stabilirea salariului de bază sub nivelul de 1250 lei (salariu minim brut garantat pe ţară) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă. Aceste contravenţii ar fi trebuit, potrivit OMAI 32/2014, constatate şi sancţionate de DGMRU.

Drept urmare, ''Diamantul'' cere tragerea la răspundere a directorului general al DGMRU şi a şefului Serviciului de Inspecţia Muncii din DGMRU, pentru omisiunea de a face demersuri pentru sancţionarea contravenţională a persoanelor vinovate în baza art. 2 din HG 1017 din 2015, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu sume importante, reprezentând venituri din amenzi contravenţionale.

"Dacă înmulţim 7000 de persoane vătămate cu amenda minimă de 1000 lei rezultă un cuantum de 7.000.000 lei ( aprox 1.552.000 euro) cu care a fost prejudiciat bugetul de stat, prin inacţiunea directorului general al DGMRU şi a Serviciului de Inspecţia Muncii din MAI", atrage atenţia liderul DIAMANTUL, Emil Păscuţ, în sesizarea adresată MAI.

Valoarea totală a prejudiciilor ar putea fi însă mult mai mare, a precizat, pentru Epoch Times, Păscuţ, căci amenzile ar trebui date la fiecare încălcare a legii, deci câte o amendă pentru fiecare lună în care poliţiştilor nu li s-a adus salariul de funcţie la nivelul stabilit prin lege.