Tăriceanu: "Iohannis a candidat la alegerile prezidenţiale din poziţia de penal sadea"

Trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, Călin Popescu Tăriceanu îi cere lui Iohannis să fie mai "rezervat" când îi face penali pe politicieni, afirmând că acesta a intrat în alegeri cu probleme în Justiţie şi a fost condamnat - referire la litigiile legate de casele din Sibiu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Copreşedinte al unui partid care s-a umplut de persoane cu dosare penale, Călin Popescu Tăriceanu - el însuşi trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului - susţine, în prag de alegeri, că prezumţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze pentru toată lumea, "aşa cum şi pentru preşedintele Iohannis se pare că a funcţionat".

"Din ce ştiu eu în România există numai două categorii: cei care sunt nevinovaţi şi cei asupra cărora instanţa a stabilit printr-o decizie definitivă vinovăţia. Aşadar cred că în România aşa cum şi pentru preşedintele Iohannis a funcţionat prezumpţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze pentru toată lumea. Vreau să readuc aminte că preşedintele Iohannis a candidat la alegerile prezidenţiale din poziţia de penal, aşa cum foloseşte el această stupidă expresie, cum atribuie această calitate unora dintre cei care participă la procesul electoral. Deci Iohannis a fost penal şi s-ar putea încă să fie considerat ca atare, pentru că ştiu că a făcut uz de o cale de atac excepţională care până de curând nu era accesibilă tuturor cetăţenilor români şi sigur că are o problemă în plus faţă de noi, că el este şi condamnat. Aşa încât i-aş recomanda preşedintelui să fie mai rezervat şi să nu mai folosească dubla măsură", a declarat joi Tăriceanu, citat de Mediafax, după depunerea, la Biroul Electoral Municipal, a listelor cu candidaţii ALDE Bucureşti la parlamentare.

”Dacă preşedintele foloseşte această terminologie este bine să ştie că toţi oamenii şi preşedintele a beneficiat în ochii românilor, pentru că l-au şi ales, de această prezumţie de nevinovăţie, cu toate că ulterior a fost găsit vinovat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Dosarul lui a fost instrumentat de DIICOT şi trimis la DNA. Deci, penal sadea! Despre ce vorbim?", a adăugat şeful Senatului.

Redăm lista membrilor ALDE pentru care ar trebui să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie:

Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE, preşedinte al Senatului României) - trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, audiat de DNA ca martor într-un dosar de corupţie.

Cătălin Harnagea (copreşedinte ALDE Sector 3, copreşedinte ALDE Vâlcea) – cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft.

Varujan Vosganian (senator ALDE) – scăpat de colegii din Senat de urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare.

Daniel Chiţoiu (deputat, fost Secretar General ALDE) – scutit prin votul parlamentarilor de urmărirea penală în dosarul "ASF".
Ovidiu Silaghi (deputat ALDE) – urmărit penal în 5 dosare.

Eugen Durbacă (senator, vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Galaţi) – cercetat de procurori într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Dorinel Ursărescu (deputat ALDE) – condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii şi cercetat de DNA într-un nou dosar.

Adrian Ştef (preşedinte CJ Satu Mare, preşedinte ALDE Satu Mare) – acuzat de ANI de conflict de interese penal.

Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) - acuzată de ANI de conflict de interese administrativ.

Cristian David (fost ministru al Internelor, responsabil cu organizarea evenimentelor în cadrul ALDE) - trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 500.000 de euro.

Dian Popescu (senator ALDE) – condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Christian Gigi Chiru (senator ALDE) - condamnat în primă instanţă la şase luni închisoare cu suspendare pentru mită electorală în alegerile locale din 2012 şi urmărit penal în alt dosar, pentru luare de mită (1,5 milioane de euro) şi spălare de bani.

Mircea Moloţ (preşedintele ALDE Hunedoara, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara) - urmărit penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei, instigare la spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Ion Ariton (senator ALDE, preşedintele ALDE Sibiu, fost ministru al economiei) - cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute", cercetat în 2002 pentru neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

Aristotel Căncescu (preşedinte ALDE Braşov, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov) - trimis în judecată pentru de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă de abuz în serviciu.

Octavian Marius Popa (deputat ALDE, vicepreşedinte al Biroului Politic Central al ALDE) - "coleg de dosar" cu preşedintele Tăriceanu, audiat ca martor în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator, Bogdan Olteanu.

Scarlat Iriza (deputat ALDE) - personaj controversat, pe care presa îl descrie ca fiind plin de bani şi de dosare penale întocmite în urma implicării în mai multe privatizări frauduloase.

Andrei Voloşevici (senator ALDE, fost primar al Ploieştiului) - trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi două fapte de trafic de influenţă.

Tudor Pendiuc (fost primar al Piteştiului, anunţat ca şi candidat ALDE la Senat) – trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Mihăiţă Calimente (deputat ALDE, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE) - acuzat de ANI de conflict de interese.

Ioan Lazăr (preşedinte ALDE Alba) – cercetat penal pentru implicare în activităţi de trafic de persoane în dosarul "Prostituate pentru VIP-uri".

Ionică Anuţoiu (lider ALDE Braşov, vicepreşedinte naţional ALDE) – condamnat în 2007 pentru lovituri cauzatoare de moarte, cercetat, în prezent, pentru fraude bancare".