Tiberiu Niţu: Jurnalistul Robert Turcescu nu va fi pus sub acuzare

Tiberiu Niţu, Procuror General al României
Tiberiu Niţu, Procuror General al României (Epoch Times România)

Procurorul General, Tiberiu Niţu, a declarat joi că jurnalistul Robert Turcescu, care a susţinut recent că a fost ofiţer sub acoperire, nu va fi pus sub acuzare de instituţia pe care o conduce pentru că nu sunt motive ca aceasta să se autosesizeze.

Niţu susţine că toate declaraţiile făcute de jurnalist au fost analizate şi nu s-a constatat că acestea nu aduc atingere siguranţei naţionale.

"În ceea ce priveşte decizia privind declaraţiile jurnalistului (Robert Turcescu - n.r.), nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracţiuni", a precizat Niţu, citat de B1 TV.

Potrivit unui avocat consultat de jurnalistul Mălin Bot, dupa trecerea în rezerva a ofiţerului acoperit, calitatea de ofiter acoperit în rezerva nu mai este un secret. Secrete sunt informaţiile pe care el le-a dobândit în timpul misiunilor. Cât timp ofiţerul spune "Am fost ofiţer acoperit" şi nu spune altceva, nu încalcă nicio lege şi nu are pentru ce să îl cheme vreun judecator.

În ceea ce priveşte sesizarea depusă recent la Parchet de senatorul PC Ilie Năstase şi deputatul PSD Mădălin Voicu, Niţu a explicat că nu este vorba de o plângere penală ci despre o petiţie pentru ca Procurorul General să se asigure că afirmaţiile lui Turcescu nu aduc atingere siguranţei naţionale.

"O decizie faţă de sesizarea domnilor nu e de luat. Domnii m-au sesizat şi m-au rugat să am grijă să veghez ca siguranţa naţională să fie apărată şi să analizez situaţia creată. Nu au făcut o plângere şi nu mi-au cerut nimic. Pur şi simplu, în calitate de parlamentari, mi-au solicitat să verific şi să apăr siguranţa naţională", a explicat Tiberiu Niţu.

Ilie Năstase a declarat înainte de a depune sesizarea că declaraţiile publice ale lui Turcescu aduc atingere siguranţei naţionale şi îi jignesc şi pe ofiţerii sub acoperire.

Jurnalistul B1 TV Robert Turcescu a dezvăluit duminică, 21 septembrie, pe blogul său, că a fost locotenent-colonel sub acoperire şi a publicat o serie de documente care să susţină această afirmaţie, precizând că este gata să dea socoteală în faţa judecătorilor.

"Da, am fost lt-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu îl trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", scria Turcescu pe blog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne