Turcescu, despre revenirea în presă: "Vreau să am libertatea editorială deplină, fără alte constrângeri"

Robert Turcescu
Robert Turcescu (Epoch Times România)

Fostul jurnalist de la B1 TV, Robert Turcescu, care a recunoscut recent că este ofiţer sub acoperire, a declarat vineri că nu exclude o eventuală revenire în presă, însă doar în condiţiile în care va ajunge la o instituţie de presă unde îşi va putea face meseria fără constrângeri.

"Dacă Robert Turcescu revine în presă, ba chiar se duce la RTV-ul lui Ghiţă (pesedistul Sebastian Ghiţă - n.r.), anunţ de pe acum ziua porţilor deschise pe pagina mea de Facebook: puteţi să mă insultaţi cum doriti, nu dau un-friend sau "block" la nimeni. O voi merita. Totusi, în naivitatea mea vecină cu prostia, încă mai sper că oamenii din presa asta nu sunt chiar atât de jigodii...", scria pe contul său jurnalistul Mircea Marian.

În replică, Robert Turcescu, care a dezvăluit la 21 septembrie, pe blogul său, că a fost locotenent-colonel sub acoperire, i-a răspuns colegului său din presă.

"Stai liniştit, Mircea Marian. Nu e cazul. DACĂ decid să revin în presă n-o voi face la România TV. O voi face acolo unde cred şi sper că voi putea practica jurnalismul fără să-mi înşel telespectatorii/cititorii/ascultătorii. Libertatea editorială deplină, fără alte constrângeri, în afara celor dictate de propria-mi conştiinţă, reprezintă condiţia esenţială. DACĂ va exista o instituţie media dispusă să admită o astfel de condiţie contractuală din partea mea, probabil o voi face fără ezitare.

În orice alt caz, voi prefera să rămân un simplu jurnalist/cetăţean posesor de blog, cont FB şi cont de Twitter. Nu voi înceta să scriu ceea ce cred şi ceea ce ştiu. Am ajuns într-un moment în care mai presus de orice îmi doresc libertatea de a practica această profesie lipsit de constrângeri şi, mai ales, fără patimă. Să fim lucizi, zic. Deci, nu România TV. Şi, poate, nicio televiziune din cele care azi se revendică a fi "de stiri", dar au ajuns în situaţia ingrată de a fi dependente de interese financiare oculte", i-a transmis Turcescu acestuia.

Turcescu a susţine că trăieşte clipe de bucurie acum că a scăpat de povara pe care o purta pe umeri şi şi-a exprimat săperanţa că presa din România va fi, la un moment dat, altfel.

"N-am murit, Mircea. M-am spovedit şi mă simt în stare să o iau de la capăt. Chiar dacă asta înseamnă să fiu din nou un simplu reporter/redactor sau blogger. (...) Sînt bucuros să văd apusul unei lumi vechi şi răsăritul unei lumi noi. Oricât de straniu ar suna asta azi, chiar şi presa pe care o avem acum va fi, la un moment dat, altfel. Eu cred cu tărie asta, sper s-o faci şi tu si sper că şi alţii gândesc la fel. De fapt, ŞTIU sigur că va fi aşa", a mai precizat Turcescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne