Siria: Ţara arde şi soţia lui Assad îşi cumpără candelabru de 450.000 de dolari

Mioara Stoica
08.09.2013

alte articole

Bashar al-Assad împreună cu soţia sa Asma.
Bashar al-Assad împreună cu soţia sa Asma. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.09.2013

Nu doar presa americană scoate în evidenţă situaţii jenante, cum ar fi publicarea unor fotografii în care şefului diplomaţiei Statelor Unite, John Kerry, ia cina cu preşedintele Bashar Assad, căruia vrea să-i declare război în aceste zile. Pe site-ul televiziunii din Dubai, Al Arabiya, articolul cel mai citit este cel preluat de la tabloidul britanic Daily Mail unde sunt cuantificate viciile frumoasei Asma Assad.

Până acum câţiva ani, soţia „occidentalizată” a lui Bashar al-Assad era persoana cea mai curtată de către mass-media străină - blondă, elegantă, emancipată, cu studii în străinătate şi garderobă adecvată. Nu este o veste nouă că Asma iubeşte luxul. Capriciile acesteia sunt urmărite cu interes de „umma” (comunitatea de credincioşi musulmani). Pe de altă parte ziarul britanic îşi imaginează dezamăgirea magazinelor Harrods, cele de decoraţiuni interioare din Kings Road şi din Christian Louboutin, cauzată de absenţa uneia dintre cele mai bune cliente a lor de până acum. Toate acestea în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite numără 2 milioane de refugiaţi sirieni în Marea Mediterană.

Asma, între timp, a continuat să cheltuiască în stânga şi în dreapta în aceşti doi ani de război civil care a distrus Siria: un candelabru de 450.000 de dolari cumpărat în 2012 pentru reşedinţa de vară de la Latakia, produse alimentare scumpe din occident pentru copii săi, echipament de fitness pentru ea etc.

S-a căsătorită cu Bashar în anul 2000. A fost crescută în Londra, unde a studiat literatura franceză şi informatica. Înainte de întâlnirea cu Assad, care la acea vreme era un student la Oftalmologie, lucra pentru compania JP Morgan.

Doamna Assad este acum văzută ca o Marie Antoinette a Orientului Mijlociu, închisă într-un buncăr împotriva raidurilor aeriene, în timp ce Siria şi comunitatea internaţională aşteaptă votul Congresului şi decizia preşedintelui Barack Obama.

O femeie „fără inimă” , obsesionată să apară întotdeauna „şic şi fermecătoare”, spune despre ea Ayman Abdel Nour, un fost consilier al lui Assad, soţia perfectă a unui despot „în centrul unei curţi de nebuni”, continuă fostul consilier.

Interesant de notat cum site-ul Al Arabiya raportează despre un episod care a fost intens mediatizat de prese occidentală. În martie 2011, revista americană Vogue a publicat un profil al Asmei intitulat „Trandafirul din deşert”, un portret elogios al unei femei „tinere, plină de farmec şi foarte chic". În acest articol era descrisă nu numai frumuseţea caselor lui Assad, dar se menţiona că preşedintele a ales să se specializeze în oftalmologie „deoarece aceasta este o chirurgie foarte precisă, unde nu există niciodată situaţii de urgenţă şi curge puţin sânge”. Articolul a fost apoi scos de pe site-ul revistei.

Requiem în Re minor K 626 este ultima compoziţie neterminată a lui Wolfgag Amadeus Mozart.

Legenda vorbeşte despre un client anonim (care a aparut la uşa lui, în miez de noapte, cu o mască cum ar fi cele de carnaval, o mantie întunecată şi o pungă cu bani) care îi cere lui Mozart, bolnav şi căzut în sărăcie, să compună în numai patru săptămâni, un requiem, pentru o cifră de 50 de ducaţi (monedă atât din argint cât şi din aur).

Conform ipotezei avansate de Stendhal, Mozart a încercat să afle cine era clientul misterios, dar atunci când a început să fie slăbit de munca prea grea şi nu a reuşit nici să identifice omul, a realizat faptul opera pe care o compunea era requiemul pentru înmormântarea lui.

Legenda reguiemului lui Mozart a fost relatată pentru a introduce două versuri din acest requiem, ca un rezumat al poveştii frumoasei Asma Assad: „Maiestate, poporul este înfometat, supărat, ucis, dispersat, gazat- Ce-ai spus? Nu văd bine, aprinde candelabrul!„.

O fi acelaşi candelabru de 450.000 de dolari cumpărat în 2012 pentru reşedinţa de vară din Lataki al Asmei Assad?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor