Budincă cu rubarbă la cuptor – cremoasă, gustoasă şi plină de savoare

Savuraţi această delicioasă budincă cu rubarbă cât este puţin caldă!
Budincă cu rubarbă la cuptor
Budincă cu rubarbă la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această budincă la cuptor este una dintre cele mai bune, pe care le veţi încerca vreodată. Are fineţea cremei de zahăr ars, este cremoasă având o textură consistentă, fină şi mătăsoasă şi o combinaţie de gusturi intense.

Tijele de rubarbă dau budincii un gust acrişor şi plin de savoare, ce se complementează perfect cu cel de vanilie şi portocală.

Este un desert într-adevăr simplu şi rapid de gătit ce se poate prepară simplu sau cu diverse fructe proaspete de sezon. Se pot folosi şi fructe uscate (stafide, prune, vişine, etc) înmuiate în prealabil şi apoi ţinute într-o sită pentru a elimina excesul de lichid.

Pentru reuşita acestei budinci este recomandată folosirea ingredientelor la temperatura camerei. De asemenea este important să nu deschideţi uşa cuptorului în timpul coacerii. Alegeţi un vas de copt cu pereţii înalţi, pentru că aluatul se umflă şi va creşte mult în timpul coacerii, şi ar putea da afară. După ce se răceşte, mijlocul budincii se va lăsa iar marginile vor fi uşor dantelate, dându-i budincii un aspect deosebit.

Ingrediente:

  • 100 g (3/4 căni) făină,
  • 125 g (1/2 cană) zahăr tos,
  • 1-2 pliculeţe de vanilie,
  • ¼ linguriţă de sare,
  • Coaja rasă de la o jumătate de portocală,
  • 3 ouă,
  • 60 g (5 linguri) de unt,
  • 500 ml (2 căni) lapte animal sau vegetal,
  • 2 tije de rubarbă,
  • 5 căpşuni sau alte fructe de sezon pentru ornat,
  • Zahăr pudră pentru ornat

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 190 C (375 F). Se pregăteşte o tavă rotundă de tartă cu diametru de 20 cm şi pereţi înalţi. În lipsa acesteia se poate folosi un vas termorezistent. Pe fundul vasului se pune o bucată de hârtie de copt decupată în formă rotundă. Marginile vasului se vor unge cu grăsime şi se vor tapeta cu puţină făină.

Se începe mai întâi cu topirea untului la foc mediu. Untul topit se ia de pe foc când începe să formeze o spumă pe deasupra şi apoi se lasă deoparte să se răcească la temperatura camerei.

Se începe mai întâi cu topirea untului la foc mediu
Se începe mai întâi cu topirea untului la foc mediu (Maria Matyiku / Epoch Times)


Tijele de rubarbă se taie în bucăţii de 8 cm lungime şi groase de 1-1,5 cm, după care se pun într-un castronel şi se presară cu zahăr pe deasupra, pentru a atenua o parte din acreala specifică.
Pentru prepararea aluatului, făina se cerne într-un castron, apoi se adaugă zahărul tos, vanilia, sarea şi coaja rasă de la o jumătate de portocală.

Se amestecă ingredientele uscate
Se amestecă ingredientele uscate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se amestecă ingredientele uscate, apoi pe rând se adaugă câte un ou continuând amestecarea cu mişcări circulare uşoare, până când ouăle se încorporează.

Pe rând se adaugă câte un ou continuând amestecarea
Pe rând se adaugă câte un ou continuând amestecarea (Maria Matyiku / Epoch Times)

În final, va rezulta un aluat cu o consistenţă fină fără colocoaşe.

Se adaugă laptele în 2 sau 3 reprize. După ce laptele s-a încorporat se adaugă untul topit şi răcit la temperatura camerei.

Se adaugă laptele
Se adaugă laptele (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pe fundul tăvii se aşează tijele de rubarbă.

Pe fundul tăvii se aşează tijele de rubarbă
Pe fundul tăvii se aşează tijele de rubarbă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă aluatul, după care tava se dă la cuptor şi se coace pentru 45-50 minute, în funcţie de cuptor.

Se toarnă aluatul
Se toarnă aluatul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se testează cu o scobitoare (sau se înţeapă cu lama unui cuţit). Dacă scobitoarea iese curată, budinca este coaptă. Uneori se adună puţină grăsime topită în mijlocul budincii, aceasta se va absorbi în timpul răcirii. Budinca se lasă deoparte să se răcească în vasul în care a copt.

Budinca se scoate din cuptor
Budinca se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte de servire se poate orna cu căpşuni sau alte fructe de sezon şi se pudrează cu zahăr praf. Budinca se serveşte cât este călduţă, simplă sau alături de o cafea sau un vin dulce.

Budincă cu rubarbă la cuptor
Budincă cu rubarbă la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură