Casa din Regatul lui Israel dezgropata

Epoch Times România
08.07.2011

Ceea ce pare a fi cea mai bine conservata "casa cu patru camere" construita in urma cu circa 3.000 de ani, a fost descoperita in Israel, de catre arheologii de la Universitatea din Haifa.

Tel Shikmona a fost excavat in anii 1970, dezvaluind o colonie care se intinde din epoca tarzie a bronzului pana la secolul al VII-lea d.Hr. al ocupatiei musulmane. Cu toate acestea, zona s-a deteriorat de atunci din cauza molozului si vehiculelor de teren, pana cand noi sapaturi au inceput cu aproximativ o jumatate de an in urma, pentru a transforma sit-ul intr-un parc arheologic public.

"Am vazut structura in fotografii vechi, si ne pare rau ca o descoperire atat de bine conservata a disparut din cauza neglijentei", au declarat Shay Bar si Michael Eisenberg de la Universitatea Zinman din Haifa intr-un comunicat de presa.

"Nici nu eram siguri ca vom reusi sa o descoperim din nou. A fost practic o minune ca am reusit sa o localizam si sa descoperim ca este inca atat de bine conservata."

Design-ul cu patru camere era tipic in acea vreme, cu trei spatii de locuit pozitionate vertical si unul pe orizontala.

Alte descoperiri interesante includ un sigiliu personal din perioada Israelita (secolele VIII-XI i.Hr.), cu o inscriptie in ebraica sau in feniciana, si cioburi de ulcioare purpurii care contineau probabil o vopsea rara din coji de moluste.

Anterior, au fost gasite ramasite din case terasate bizantine (secolele IV-VII d.Hr.), care contin podele deteriorate cu mozaic si numeroase alte elemente, cum ar fi monede, arme si vase de sticla, care indica faptul ca oamenii din acel timp erau bogati.

Sub aceste cladiri a fost descoperita o structura persana (secolul al IV-lea i.Hr.), care avea un cuptor, razboaie de tesut si ulcioare pentru depozitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor