Catalonia, evocarea războiului civil şi candidaţii la alegerile europene, în atenţia presei spaniole

Şeful executivului regional catalan Artur Mas. (LLUIS GENE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.04.2014

UE îi solicită Franţei reforme pentru stabilizarea economiei, şeful executivului regional catalan Artur Mas arată acum că de fapt Curtea Constituţională susţine dreptul de a decide, socialiştii nu pot asuma argumentele guvernului central împotriva lui Mas, iar clasa politică respinge la unison modul în care arhiepiscopul Madridului a evocat războiul civil, la funeraliile de stat ale fostului premier Adolfo Suárez - relevă miercuri principalele cotidiene spaniole.

Uniunea Europeană îi solicită Franţei reforme care să ducă la stabilizarea economiei ţării, în vreme ce noul premier francez, Manuel Valls, promite să meargă 'mai departe şi mai rapid'. Potrivit cotidianului El Pais, rămân îndoieli cu privire la cât de multă compătimire va arăta cancelarul german Angela Merkel faţă de noul premier. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol scoate îşi faptul că elevii spanioli nu trec testul capacităţilor care să îi ajute să se descurce în viaţa de zi cu zi: aceştia rămân cu 20 de puncte în urma mediei OSCE, iar experţii arată că adulţii nu-i mai lasă pe copii să se descurce singuri.

Cotidianul El Mundo arată că acum, Artur Mas susţine că de fapt, Curtea Constituţională sprijină dreptul de a decide. Acesta se referă la faptul că, deşi instanţa a respins declaraţia privitoare la autodeterminare care stipulează acest drept de a decide al catalanilor asupra suveranităţii lor, Curtea a admis în acelaşi timp că acest drept de a decide poate fi interpretat potrivit Constituţiei, dacă aceasta este supusă unei reforme.

Socialiştii spanioli - PSOE - sunt incapabili să asume argumentele guvernului împotriva lui Mas: resping organizarea unui referendum pentru autodeterminare, însă se îndepărtează în acelaşi timp de Partidul Popular (la guvernare, n.r.), susţinând ideea federalismului, pentru a-i mulţumi pe naţionaliştii catalani de la CiU, scrie cotidianul ABC cu doar câteva zile înainte de dezbaterea legislativă care va avea loc în plenul Congresului Deputaţilor, pe marginea solicitării Cataloniei pentru delegarea competenţelor, în vederea organizării referendumului pentru autodeterminare.

Cotidianul La Vanguardia subliniază că toate forţele politice resping la unison modul în care cardinalul Rouco Varela a evocat războiul civil şi cauzele acestuia, la funeraliile de stat organizate în memoria fostului premier Adolfo Suárez. Cardinalul s-a referit la capacitatea fostului premier de a aduna şi impune concordie între toate forţele politice, dezbinate după războiul civil şi a atras atenţia asupra cauzelor 'care l-au provocat şi îl mai pot provoca', iar atât executivul, când şi opoziţia socialistă şi-au arătat nemulţumirea faţă de situaţia creată. Mai mult, cea din urmă a mai cerut ca funeraliile de stat să nu mai aibă caracteristici religioase.

Partidul Popular ar câştiga alegerile europene din mai, chiar dacă tot nu are un candidat desemnat în capul listei, observă cotidianul La Razon. În vreme ce ce alegătorii socialişti sunt mai îngrijoraţi de lipsa unei liste a conservatorilor, decât alegătorii acestora, premierul Mariano Rajoy ar putea dezvălui numele săptămâna aceasta. Ministrul agriculturii, Miguel Arias Canete, este favoritul, urmat de fosta şefă a executivului regional madrilen, Esperanza Aguirre.

Cotidianul catalan El Periodico atrage atenţia asupra alertei apărute în Europa din cauza scăderii preţurilor. Potrivit sursei citate, statele din zona euro îi cer Băncii Centrale Europene să intervină urgent împotriva deflaţiei, în timp ce guvernul spaniol dă asigurări că PIB-ul poate ajunge să crească până la 1,5% anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor