Coreea de Nord susţine că va distruge Coreea de Sud

Sud coreeni ard poze ale liderului coreean Kim Jong-Un la un miting în Seul 13 februarie 2013. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
20.02.2013

Un diplomat nord-coreean a declarat marţi, 19 februarie, că ţara sa va provoca “distrugerea finală” a vecinului său sudic, Coreea de Sud, în timpul Conferinţei ONU asupra Dezarmării.

Retorica regimului comunist izolat a devenit din ce în ce mai ameninţătoare la adresa SUA şi a aliaţilor săi după ce a desfăşurat cu succes lansarea unei rachete în luna decembrie şi un test nuclear săptămâna trecută.

“Aşa cum spune zicala, un pui nou născut nu cunoaşte frica de tigru. Comportamentul ciudat al Coreei de Sud anunţă doar distrugerea sa finală”, a fost citat de Reuters diplomatul nord-coreean Jon Yong Ryong ca afirmând la întâlnirea ONU.

Săptămâna trecută, testul nuclear nord-coreean a atras o condamnare internaţională şi cu siguranţă va declanşa sancţiuni suplimentare.

“Dacă SUA adoptă o abordare ostilă [faţă de Coreea de Nord] până la sfârşit, contribuind la complicarea situaţiei, atunci [Coreea de Nord] nu va avea nicio altă opţiune decât să ia măsuri dure”, a continuat Jon. El nu a elaborat ce va face capitala ţării, Phenian.

Alţi diplomaţi ce au participat la întâlnirea ONU au declarat că au fost uimiţi de declaraţiile lui Jon.

Ambasadorul spaniol Luis Javier Gil Catalina a declarat pentru Reuters: “În cei 30 de ani ai carierei mele nu au auzit niciodată ceva asemănător şi mi se pare că nu vorbim despre ceva ce nu este nici măcar acceptabil, ci noi vorbim despre o ameninţare legată de folosirea forţei, ceea ce este interzis de Articolul 2.4 al Cartei ONU.”

După ce Coreea de Nord a desfăşurat testul său nuclear săptămâna trecută, lucru care încalcă rezoluţiile ONU, Coreea de Sud a avertizat Nordul că va ataca dacă va considera că Phenianul se pregăteşte pentru un atac.

În discursul său cu ocazia demisiei, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a declarat că Nordul a fost o sursă aproape continuă de tensiune pentru administraţia sa.

“Deşi Coreea de Nord se laudă că testul a avut succes, nici puterea nucleară şi nici rachetele nu o vor proteja”, a declarat Lee, conform agenţiei de ştiri Yonhap. “Coreea de Nord trebuie să realizeze de una singură că, atrăgând izolarea şi sancţiunile din partea comunităţii internaţionale, doar îşi va grăbi sfârşitul.”

Lee a subliniat faptul că regimul nord-coreean “respinge schimbarea” dar că oamenii săi se schimbă constant.

“O astfel de transformare nu va fi blocată şi noi vom privi cu multă atenţie cum se desfăşoară”, a declarat Lee. “Cred cu tărie că perioada reunificării este aproape. Trebuie să ne grăbim în pregătirile noastre. Nu încape îndoiala că o securitate naţională puternic stabilizată şi întărită vor oferi o bază pentru astfel de mişcări.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor