Criza siriană îi împinge pe kurzi să caute independenţa

Activisti kurzi ce se opun guvernului sirian mărşăluiesc pe strada pentru a sărbători eliberarea oficială a oraşului Derik, în apropiere de al-Malikiyah, în 15 noiembrie 2012. (Giulio Petrocco / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2012

DOMIZ, IRAK – Zeci de mii de refugiaţi kurzi au trecut graniţa în Kurdistanul irakian pentru a fugi din calea violenţelor siriene. Între timp, Guvernul Regional al Kurdistanului din Irak pregăteşte luptători pentru a trece în Siria şi pentru a apăra teritoriul deţinut acum de kurzi.

Pe o vastă câmpie deşertificată, cu munţii Kurdistanului în depărtare, se află tăbăra de refugiaţi Domiz, apropiată de graniţa irakiană cu Siria.

În fiecare zi sosesc în această tabără aproximativ 250 de oameni, aceştia fiind nevoiţi să se înregistreze la biroul de conducere – primul pas către stabilirea pe termen lung în regiunea nordică irakiană a Kurdistanului.

Sadulah Abdullah Hamid este un coordonator pentru refugiere în tabără. “Uşa noastră este deschisă”, spune Hamid, “Oricine vine aici, noi îi vom primi şi vom face tot ce putem pentru a-i îngriji şi a le oferi ce au nevoie.”

Această înrudire percepută între kurzi este ceea ce i-a astras pe mulţi refugiaţi să vină în Kurdistan, şi nu în Turcia, Liban sau Iordania.

În timp ce kurzii controlează o mare parte din estul Siriei, există mari populaţii kurde în oraşe precum Damasc şi Aleppo şi violenţele i-au forţat să fugă de acolo.

Conflictul a amplificat dorinţa kurzilor pentru independenţă. Mulţi dintre bărbaţii tineri din tabără doresc să se întoarcă şi să lupte pentru cauza kurdă.

Hawar Ahmed, 24 de ani, spune că toţi doreşte să lupte împotriva lui Assad dar nu se pot întoarce în Siria. El spune că mulţi dintre bărbaţii din tabără doresc să devină Peshmerga (luptători kurzi).

Prietenul său Abdul al-Jafri spune că el este kurd şi că va muri oricum într-o zi. Aşadar, el doreşte să lupte şi să moarte pentru Kurdistan şi doreşte ca partea kurdă din Siria şi Kurdistanul irakian să se unească.

Hemin Hawrami din Partidul Democratic Kurd, aflat la conducere în Kurdinstanul irakian, spune că guvernul său oferă pregătire militară kurzilor sirieni pentru a ajuta la întărirea recentelor câştiguri teritoriale din Siria.

“Noi dorim ca aceşti oameni să fie responsabili pentru apărarea propriilor lor regiune, pentru protejarea clădirilor guvernamentale de exemplu, pentru a preveni răspândirea jafurilor şi a unui război civil, sau lucruri de acest gen. dar acesta este singurul scop – nu i-am antrenat pentru a ataca”, a declarat el.

Mass media locală a raportat că mii de luptători kurzi pregătiţi aşteaptă la graniţa siriană, dar că partidul care controlează părţile kurde ale Siriei, PYD, nu le dă voie să intre.

PYD încă nu s-a alăturat Consiliului Naţional Kurd, un organism fondat anul trecut în Erbil. Hemin Hawrami spune că ei ar trebui să se alăture.

“Este foarte important să menţinem unitatea kurzilor deoarece este esenţială pentru schimbările din Siria. De asemenea, esenţială pentru unitatea opoziţiei”, a adăugat el.

Rivalităţile şi conflictele istorice trebuie să fie depăşite dacă facţiunile kurde doresc să se unească. Între timp, în tabăra Domiz, există temeri mai imediate pentru kurzii forţaţi să fugă din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor