Experţii: Liberalizarea pieţei asigurărilor medicale nu va avea loc

Epoch Times
16.02.2012

Liberalizarea pieţei asigurărilor medicale obligatorii în Moldova nu va avea loc în următorii ani.

Aceasta este concluzia unui studiu de fezabilitate efectuat de către "Expert-Grup", care a evaluat avantajele şi dezavantajele deschiderii sectorului pentru companiile private.

Studiul scoate în evidenţă imperfecţiunea sistemului actual de asigurări obligatorii. Astfel, până în prezent nu s-a reuşit eliminarea taxelor neoficiale percepute de medici.

Sunt mari restanţe şi la capitolul infrastructurii sistemului de sănătate, cheltuirea ineficientă a banilor publici, cât şi lipsa transparenţei în activitatea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Experţii consideră că cea mai bună soluţie pentru sistemul asigurărilor medicale din Moldova ar fi un parteneriat public-privat, relatează Publika.TV.

Experţii au evaluat şi piaţa asigurărilor medicale facultative.

În acest context expertul independent Veaceslav Cernica a spus:"Nu putem afecta în mod brusc sistemul actual, care este un sistem în continuă perfecţionare, este un sistem care corespunde tuturor rigorilor impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Propunerea noastră, pentru a da o şansă asiguratorilor privaţi să se dezvolte, este ca într-un viitor mai puţin sau mai mult apropiat să intervină în forţă".

Precizăm că, în prezent, doar 9 asiguratori din 24 oferă servicii de asigurare medicală facultativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor