Natiunile Unite garanteaza eliberarea practicantilor Falun Gong retinuti in Tailanda

Practicanţi Falun Gong, protestând paşnic în faţa Ambasadei Chineze din Bangkok, Thailanda, pe 6 ianuarie 2006 (Epoch Times)
Samuel Albany
12.01.2006

Oficiali ai Natiunilor Unite incearca eliberarea celor cinci practicanti Falun Gong care au fost arestati pentru ca au protestat in fata Ambasadei Chineze din Bangkok, relateaza sustinatorii celor retinuti.

"Recentele discutii (cu reprezentantii Natiunilor Unite) ne dau speranta ca practicantii vor fi eliberati intr-o saptamana. Asta depinde, oricum, de guvernul tailandez. Exista discutii despre eliberare, insa nici o actiune concreta inca", a declarat un sustinator tailandez, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Practicantii Falun Gong au fost arestati la 15 decembrie, dupa un protest in fata ambasadei Chineze din Bangkok. Manifestarea facea parte dintr-o serie de proteste menite a condamna violarea repetata a unei femei practicante Falun Gong de catre un politist, in provincia Hebei din China. Sustinatorii celor retinuti spun ca arestarile contravin constitutiei tailandeze, incalca drepturile fundamentale ale omului si au fost ordonate de Ambasada Chineza. Cei cinci practicanti Falun Gong sunt inchisi la Centrul de Detentie pentru Imigranti din Bangkok de aproape patru saptamani.

Toti cei cinci detinuti au statutul oficial de refugiat al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR). Domnul Li Jianhui, care a venit din China in Tailanda cu sotia sa, pentru a scapa de persecutiile severe de acolo, a fost ultimul dintre cei cinci care a primit protectia deplina a UNHCR, pe 6 ianuarie 2006. Inainte ca Beijingul sa inceapa persecutia impotriva practicantilor Falun Gong, in 1999, domnul Li era un influent om de afaceri in China. A fost printre primii arestati dupa ce regimul comunist a inceput persecutia Falun Gong. Se pare ca autoritatile au vrut sa-l dea drept exemplu, in incercarea de a demonstra ca nici un practicant nu va fi imun la persecutie.

UNHCR a propus la 6 ianuarie ca practicantii sa-si construiasca cazul de cerere a azilului intr-o a treia tara, chiar daca procedurile pot dura ani de zile. Doamna Liu Ying si domnul Wang Yajun au lansat, pe 9 ianuarie, apeluri pentru prelungirea vizelor tailandeze anulate. Dupa consultarea unui avocat, au aflat ca atat anularea vizelor, cat si arestarea erau ilegale. Fiica lor de 14 ani, Wang Anqi, care nu se afla in detentie, a spus ca va incerca sa-si prelungeasca viza, desi nu este sigura ca autoritatile tailandeze ii vor permite acest lucru.

Pe 6 ianuarie practicantii Falun Gong au protestat, din nou, in fata Ambasadei Chineze din Bangkok. Erau prezenti aproximativ 15 practicanti, desi politia si autoritatile au apreciat ca erau 30.

Potrivit website-ului Falun Gong Clearwisdom.net, protestul era menit sa "denunte regimul comunist chinez pentru presiunile asupra guvernului tailandez, care au facut ca politia tailandeza sa aresteze cinci refugiati, practicanti Falun Dafa, in Tailanda".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor