Germania acuză Iranul de blocarea negocierilor legate de acordul nuclear iranian

Heiko Maas (Getty Images)
A.P.
02.08.2021

Puterile occidentale învinuiesc Iranul de eşecul negocierilor pentru relansarea acordului nuclear, cunoscut sub numele de JCPOA. În comentariile transmise vineri de publicaţia Der Spiegel, ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Iranul „amână” discuţiile JCPOA care au avut loc la Viena.

"Constat, cu o nelinişte tot mai mare, că Iranul întârzie reluarea negocierilor nucleare de la Viena, pe de o parte, şi, pe de altă parte, se îndepărtează din ce în ce mai mult de clauzele esenţiale ale acordului", a declarat Maas.

După ce SUA s-a retras din JCPOA în 2018, Iranul a cerut celorlalţi semnatari termen un an pentru a compensa Republica Islamică pentru daunele produse de aplicarea sancţiunilor SUA, înainte de a renunţa treptat la clauzele impuse în acord.

În ultimul an, Teheran-ul a luat măsuri de îmbogăţire a uraniului la procente mult peste cele folosite în industria civilă, ca răspuns la atacurile secrete ale Israelului în Iran, care sunt susţinute tacit de SUA.

Miercuri, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că SUA au cerut concesii suplimentare din partea Republicii Islamice, dar nu a oferit garanţii privind reducerea sancţiunilor sau o garanţie că SUA nu se vor retrage din acord din nou în viitor - o cerinţă făcută de oficialii iranieni, pe care nicio administraţie nu o poate accepta.

Discuţiile de la Viena au început în aprilie, iar ultima rundă s-a încheiat pe 20 iunie. Următoarea rundă nu va începe decât după ce preşedintele ales al Iranului - Ebrahim Raisi - îl înlocuieşte pe preşedintele iranian Hassan Rouhani la începutul lunii august.

Maas a mai afirmat că „opţiunea” de a reînvia JCPOA „nu va fi deschisă pentru totdeauna”, repetând comentariile făcute joi de secretarul de stat american Antony Blinken, care a spus că procesul de relansare a acordului nuclear „nu poate continua la nesfârşit”.

Deoarece discuţiile sunt blocate, există rapoarte că SUA planifică noi sancţiuni asupra Iranului, care probabil ar arunca în aer negocierile.

Wall Street Journal a raportat, joi, că SUA intenţionează să sancţioneze programele de construcţie de drone şi rachete ghidate ale Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor