O acţiune judiciară din China se suspendă, odată cu agresarea fizică a unui avocat

Matthew Robertson
04.08.2013

Un proces iniţiat de autorităţile chineze într-un oraş din nord-estul ţării s-a încheiat pe neaşteptate pe 2 august, după ce judecătorul a refuzat să îi permită unuia dintre avocaţii apărării să prezinte probe în faţa curţii. Avocatul a fost atunci luat la bătaie de gardieni şi închis într-o cameră din incinta judecătoriei.

Avocatul apărării Cheng Hai a cerut permisiunea de a arăta judecătorului o înregistrare video pe un computer, iar judecătorul a strigat la el, după care avocatul a fost scos din încăpere şi atacat. Acest sfârşit absurd al procesului îndreptat împotriva a 13 practicanţi Falun Gong a marcat încă un moment stânjenitor pentru autorităţile judiciare, care încearcă să înainteze un proces considerat de avocaţii apărării ca fiind absurd şi lipsit de orice natură legală. Falun Gong este o practică spirituală care este de 14 ani persecutată de către autorităţile chineze.

Avocaţii i-au apărat cu înflăcărare pe practicanţi timp de mai multe luni de zile, iar procesul pare să fi ajuns incomod pentru oficialii securităţii din Partidul Comunist şi pentru procuratură. Aproape 300 de poliţişti au fost dispuşi în formaţie de luptă în jurul judecătoriei, la ora 9 a.m. când a început audierea.

„Ei nu ne lasă pe noi, ca avocaţi, să vorbim” a declarat Chen Jiangang, unul dintre cei 11 avocaţi ai apărării participanţi la proces. „De asemenea, ei au lansat ameninţări cu violenţă la adresa siguranţei noastre personale. Nu am avut de ales, tot ce am putut face a fost să părăsim rapid judecătoria. Aceasta este deja a doua oară când au procedat aşa.”

În acest caz, Cheng Hai a încercat să folosească o înregistrare video din computerul său pentru a demonstra un punct de vedere relevant, ca răspuns la argumentele procurorilor.

Autorităţile i-au acuzat pe cei 13 acuzaţi că „au folosit o organizaţie religioasă eretică pentru a submina implementarea legii”, o acuzaţie mult disputată în codul penal, folosită în mod regulat pentru a-i condamna pe practicanţii Falun Gong, prin intermediul sistemului judiciar.

Specific, practicanţii instalaseră antene de recepţie pentru clienţi dornici să urmărească postul de televiziune New Tang Dynasty, o reţea mass-media în principal în limba chineză care se autodescrie pe site-ul web ca: „primul post de televiziune chinezesc care relatează în amănunţime despre persecuţia condusă de regimul chinez asupra grupului spiritual Falun Gong.”

Cheng Hai a încercat să arate faptul că postul NTD poate fi urmărit şi de pe computer, iar instalarea antenelor satelit pentru a prinde semnalul nu este o infracţiune.

„Am dezbătut acest lucru cu judecătorul, şi i-am cerut să răspundă cererii mele de aviz. Însă, el a ignorat-o şi mi-a adresat un avertisment. I-am spus că judecarea fără expertiză constituie ofensarea curţii, şi că voi emite o plângere. După ce am părăsit curtea de justiţie, trei gardieni au început să mă lovească, strângându-mi, de asemenea, gâtul şi braţele, după care m-au închis într-o încăpere”a afirmat Cheng într-un interviu acordat postului de radio Sound of Hope (Vocea Speranţei, n.trad.), un canal chinezesc de radiodifuziune, care a urmărit procesul îndeaproape.

Liang Xiaojun, alt avocat, a afirmat într-un interviu oferit cotidianului The Epoch Times: „Înainte de toate, a urmări postul de televiziune NTD este dreptul oricărui cetăţean, este dreptul la liberă informare. Când priveşti problema (instalării de antene satelit) şi acuzaţia de infracţiune prin „folosirea unei organizaţii religioase eretice pentru a submina implementarea legii” – cele două sunt lucruri complet izolate unul de celălalt.

Liang a adăugat că instalarea unei antene satelit nu reprezenta o infracţiune în nicio circumstanţă. „Motivul pentru care au fost acuzaţi (cei 13 oameni, n.trad.) este că practică Falun Gong, şi pentru asta îi persecută. Procesul în sine nu implică niciun fel de infracţiune.”

Relatările despre violenţa aplicată în clădirea curţii de justiţie a înfuriat numeroşi chinezi. Remarcile: „Şocant!”, „fărădelege” şi „ruşinea sistemului judiciar chinez” au apărut pe Weibo. Binecunoscutul poet şi cărturar Ye Kuangzheng a scris pe contul său de Weibo cuvintele: „Domnia terorii.” Avocatul Mao Hongwei din Guangzhou a remarcat că dacă violenţele se extind şi asupra avocaţilor de la curte, atunci nu mai există niciun loc sigur în ţară.”

Procesul împotriva celor 13 practicanţi Falun Gong din Dalian a început pe 6 iulie 2012, când personalul securităţii din oraş a arestat 79 de adepţi (ai acestei discipline spirituale, n.trad.) care instalaseră antene NTD în oraş. Aproximativ 12 practicanţi au fost trimişi în lagăre de muncă silnică, 28 au fost întemniţaţi, iar 13 au fost acuzaţi ca fiind „tehnicieni” şi le-au fost aduse prezentele acuzaţii. Doi oameni, un practicant Falun Gong şi un membru de familie, au murit.

Prima audiere a fost programată pe 21 iunie 2013 şi a durat 12 ore, până în momentul în care avocaţii au protestat fiindcă sănătatea a trei dintre clienţii lor era prea şubredă pentru a mai rezista. Şedinţa a fost suspendată, fără să se ajungă la niciun rezultat.

La 3 iulie anul curent, avocaţii apărării au primit notificarea conform căreia urma sa aibă loc încă o audiere – însă curţii de justiţie nu i se dăduse timp suficient în avans, şi avocaţii au spus curţii în aceeaşi zi că vor refuza să participe la audiere din cauza încălcării protocolului. Audierea a fost din nou amânată.

Jiang Tianyong, un alt avocat de drepturi civile, care a apărat practicanţi Falun Gong, a declarat că oamenii din toată China îşi instalează în mod regulat antene satelit. „De ce sunt atât de severi în acest caz particular?”a întrebat Jiang. „În realitate, este vorba despre persecuţia unui grup de conştiinţă. Acest lucru este complet ilegal.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor