Peste 200.000 de europeni cer Regelui Belgiei să nu semneze legea eutanasierii copiilor

Copil (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
01.03.2014

O petiţie semnată de peste 210.000 de cetăţeni din mai mult de 20 de ţări europene, printre care şi România, a fost remisă vineri MS Philippe, Regele Belgienilor. Semnatarii solicită regelui să refuze promulgarea legii care permite eutanasierea copiilor bolnavi, se arată într-un comunicat al Asociaţiei provita.

Petiţia a fost iniţiată de Gudrun şi Martin Kugler, din Austria. Nu este doar o lege locală din Belgia, îşi motivează interesul soţii Kugler. Ea afectează întreaga lume. Aceştia au declarat că „participarea europenilor din atâtea ţări diferite arată intensitatea undei de şoc trimisă odată cu adoptarea de către Parlamentul belgian a legii care permite eutanasierea copiilor. Grija şi compasiunea, motivate de dragoste, pentru suferinţă, împotriva tuturor obstacolelor, este piatra de temelie a lumii civilizate. Este ceea ce ne face cu adevărat să fim oameni. Nu trebuie să asistăm pasivi la erodarea acestui principiu.“

„Ca cetăţeni preocupaţi ai Europei, va îndemnam să nu semnaţi această lege, chiar dacă va însemna o provocare pentru dvs. să va susţineţi această poziţie”, este mesajul adresat monarhului belgian. „Va rugăm, spuneţi nu celei mai înfricoşătoare legi a eutanasiei din întreaga lume. Ascultaţi-va conştiinţă şi afirmaţi-vă ca un suveran cu principii etice.”

Iniţiatorii manifestului admit că va fi un pas dificil pentru rege să nu semneze legea, ca şi faptul că acest gest de frondă ar putea să nu oprească intrarea ei în vigoare. Totuşi, regele trebuie să facă acest pas. „Nu subestimaţi niciodată însemnătatea unui simplu gest, chiar dacă efectul practic va fi limitat. Regele are acum o mare şansă de a susţine demnitatea umană în faţa lumii. Protejarea celor mai vulnerabili dintre toţi copiii de „alegeri” pentru care ei nu sunt pregătiţi cere o decizie eroică şi ar fi un simbol al speranţei într-o lume ce stă să cadă în întunericul barbariei.

Predecesorul MS Philippe la tronul Belgiei, MS Baudoin, a abdicat temporar în anul 1990 pentru a nu semna legea liberalizării avortului în această ţară.

Eutanasierea copiilor bolnavi – cea din urmă treaptă a decăderii umane

VIDEO: de la un copil belgian către Regele său

Pe 13 februarie, un amendament adus legii eutanasiei a fost adoptat de Parlamentul belgian. Medicii au acum permisiunea de a ucide deliberat copiii care sunt într-un stadiu terminal al unei boli. Decizia trebuie aprobată de părinţi şi de medici. Este de asemenea necesar ca tânărul pacient să fie conştient şi să înţeleagă ce înseamnă eutanasierea sa.

Această lege, care este unică în lume, vine pe fondul unor rapoarte alarmante care demonstrează că eutanasia a scăpat de sub control în Olanda şi Belgia, ţări „pioniere” ale acestui tip de act. După ce eutanasia a fost legiferată iniţial, la începutul anilor 2000, pentru cazurile extreme de boală şi suferinţă, acum s-a ajuns la omorârea deliberată a pacienţilor aflaţi în incapacitate mentală (boala Alzheimer) sau a celor care se află într-o stare de simplă depresie.

PRO VITA Bucureşti înţelege şi este alături de părinţii ai căror copii bolnavi suferă. Totuşi, reiterăm că soluţia nu poate fi eutanasierea, ci folosirea îngrijirii paleative, care oferă acum prin progresul ştiinţei medicale tot ce este necesar pentru uşurarea suferinţei. Indiferent cât de grevată de suferinţă ar fi, o existenţă umană are scopul şi demnitatea sa. Suferinţa are rolul de a umaniza şi sensibiliza pe cei implicaţi şi pe cei din jurul lor. Eliminarea bolnavului este inacceptabilă şi semnifică egoismul şi lipsa de compasiune.

Atragem totodată atenţia asupra similitudinilor alarmante între aceste legi, care atacă tot mai des şi mai masiv sanctitatea vieţii umane, şi programul de eutanasiere din Germania nazistă, cunoscut sub denumirea „Aktion T4”. Şi acesta avea ca ţintă eliminarea celor suferinzi, în special a bolnavilor mintal, pentru iluzoriul progres al construirii unei societăţi perfecte dominată de o rasă „pură şi perfectă”.

Ne alăturăm semnatarilor petiţiei către MS Philippe, Regele belgienilor, făcând apel la liderii şi politicienii din întreaga lume să nu repete ororile unor vremuri pe care le credeam definitiv apuse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor